Vždy je dobré mít po ruce základní a jednoduchý recept na tradiční omáčku na špagety, která skvěle chutná, a to při jakékoliv příležitosti. Vychutnejte si velmi pomalu a poctivě vařenou omáčku z rajčat, která dělá tento recept tím pravým ořechovým.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g hovězího mletého masa
- Cibule (nakrájená na kostičky)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 100 g nastrouhané mrkve
- 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 400 ml vývaru
- 400 g špaget
- Sůl
- Pepř
Postup
- Na plotně si na střední teplotu zahřejeme velký hrnec
- Přidáme lžíci olivového oleje
- Když se olej ohřeje, přidáme mleté hovězí maso a špetku soli a pepře
- Mleté maso vaříme na středně vysoké teplotě, dokud nezhnědne
- Jakmile zhnědne, přendáme ho do misky a dáme stranou
- Do stejného hrnce přidáme další lžíci oleje do hrnce a snížíme teplotu
- Přidáme cibuli a špetku soli a zlehka jí opékáme, přibližně 5–6 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí
- Vhodíme česnek a vaříme další 2 minuty
- Přidáme nastrouhanou mrkev a poté do hrnce vhodíme zpět mleté maso, společně se šťávou, kterou uvolnilo
- Přidáme rajčata a dobře promícháme
- Nakonec vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu
- Jakmile se omáčka začne vařit, teplotu snížíme a pokračujeme ve vaření dalších 45 minut, a dokud není omáčka hustá
- Omáčku ochutnáme a podle potřeby dochutíme
- Špagety si uvaříme ve velkém hrnci s osolenou vodou podle návodu na obalu
- Jakmile jsou špagety uvařené, scedíme je a přidáme do pánve s boloňskou omáčkou
- Vše společně promícháme, aby se těstoviny úplně obalily, a podáváme