Pokud nemáte chuť vařit více jídel, ale chcete jen něco vydatného a dostatečně výživného, pak je to jednoznačně tento populární pokrm původem z Itálie. Ostatně kdo tuto zemi miluje, musí ochutnat. Jasně, že nás hlavně zajímají recepty na pizzu, ale někdy stojí za to zkusit i netradiční dobrotu.
Ingredience:
- 2 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 2 středně velké mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cuketa
- 1 menší pórek
- 2 brambory
- 1 plechovka bílých fazolí cannellini (400 g)
- 2 velké plátky uzené slaniny s vyšším obsahem masa
- 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1 čerstvý bobkový list
- 2 plechovky švestkových rajčat (2 x 400 g)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 hrsti sezónní zeleniny (např. kudrnatá kapusta, mangold, savojské zelí)
- 100 g celozrnných těstovin
- 1/2 svazku čerstvé bazalky
- Mořská sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Strouhaný parmazán na posypání (množství záleží na tom, kolik sýru máte rádi)
Postup:
- Česnek s cibulí oloupeme, nakrájíme najemno a dáme do větší misky. Z mrkve, celeru i cukety odřízneme konce, rozkrájíme nahrubo a rovněž přihodíme do mísy.
- Pórek očistíme, podélně rozčtvrtíme a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Potom nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm. Vhodíme do misky k ostatní zelenině.
- Brambory důkladně vydrhneme a pokrájíme na kostky. Přecedíme fazole a zatím odložíme stranou.
- Slaninu nakrájíme najemno, vhodíme do pánve, přidáme olivový olej a restujeme po dobu 2 minut, případně dozlatova.
- Přidáme česnek, cibuli, mrkev, celer, cuketu, pórek, oregano a bobkový list. Přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme na mírném ohni cca 15 minut, dokud není zelenina měkká.
- Přihodíme brambory, fazole cannellini i švestková rajčata. Nakonec vše zalijeme zeleninovým vývarem. Důkladně rozmícháme a vařečkou opatrně rozmačkáme rajčata, pokud nejsou krájená.
- Zakryjeme poklicí a na mírném ohni přivedeme znovu k varu a poté necháme 30 minut vařit, případně dokud nejsou brambory měkké.
- Mezitím si očistíme sezónní zeleninu, odkrojíme všechny tvrdé stonky a nakrájíme nahrubo.
- Válečkem rozdrtíme těstoviny na malé kousky, dokud jsou ještě v sáčku. Těstoviny i sezónní zeleninu dáme do pánve a necháme 10 minut vařit.
- Jakmile jsou těstoviny al dente, tedy dostatečně měkké, ale stále pevné. Podle potřeby můžeme ještě přilít vodu.
- Bazalku opláchneme a vhodíme do směsi. Zamícháme, dochutíme mořskou solí a pepřem.
- Při servírování můžeme ozdobit strouhaným parmazánem. Jako příloha se hodí čerstvě upečený chléb.