Recept na pařížský dort v jeho mini verzi. Tyto dortíky jsou plněné luxusním slaným karamelem a zdobené čokoládovým krémem.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 165 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 vejce
- 160 g podmáslí
- 110 g oleje (opravdu GRAMY)
- Lžička vanilkového extraktu
- 125 g čokolády na vaření (nasekaná)
Na karamelový krém
- 100 g cukru krystal
- 125 ml smetany ke šlehání
- 75 g másla (změklého)
- Špetka soli
Na kakaový krém
- 155 g másla (změklého)
- 280 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
- 35 ml g smetany ke šlehání
- Špetka soli
Postup
- Troubu si předehřejeme na 210 stupňů
- Ve střední míse prosejeme cukr, mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
- Mícháme, aby se ingredience spojily
- Ve velké míse vyšleháme vejce, podmáslí, olej a vanilku
- K mokrým ingrediencím přidáme ty suché a mícháme
- Vmícháme čokoládu
- Těsto přelijeme do připravených muffinových formiček
- Pečeme asi 5 minut na 210 stupňů a dalších 15 minut na 180 stupňů
- Vyndáme je z trouby a necháme vychladnout
- Do každé bábovky uděláme díru pomocí cukrářské zdobící špičky (asi do ¾ jeho výšky)
- Na slaný karamelový krém si v hrnci zahřejeme cukr, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje
- Mezitím v menším hrnečku zahřejeme smetanu a vanilku
- Poté, co cukr zkaramelizoval do něj vijeme zahřátou smetanu a mícháme, dokud nevznikne hladký krém
- Sundáme z tepla, přidáme máslo, sůl a mícháme dokud se vše nespojí a nevytvoří hladký karamelový krém
- Krém přendáme do cukrářského pytlíku
- Každou dírku v dortíku naplníme karamelovým krémem
- Na kakaový krém si ušleháme máslo
- Přidáme moučkový cukr, kakaový prášek, smetanu a sůl
- Krém z kakaového másla přendáme do cukrářského pytlíku
- A krémem ozdobíme všechny vršky dortíků
Milujete mini dortíky? Ale postrádáte inspiraci, jaké si doma upéct? Podívejte se na tyto recepty, které přináší sedm různých receptů na muffiny. A vychutnejte si každý den v týdnu jinou variantu.