Pokud máte doma několik menších zapékacích misek, ideálně o velikosti jako malý dezertní talířek, pak je nejvyšší čas je využít na přípravu tarte tatin.
Ingredience:
- 30 g másla + na vymazání forem
- 1/4 hrnku prosetého moučkového cukru
- 1 a 1/2 lžíce vody
- 1 vanilkový lusk (rozpůlíme, vyškrábeme dřeň)
- 500 g očištěných a opláchnutých jahod
- 2 pláty hotového máslového listového těsta
Na ozdobu:
- Smetana ke šlehání
- 1 – 2 sáčky vanilkového cukru
Postup:
- Předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si malé kulaté koláčové formy nebo zapékací misky, které vymažeme tenkou vrstvou másla.
- Máslo, cukr, vodu, dřeň z vanilky i vanilkový lusk dáme na nepřilnavou pánev na střední teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Přivedeme k varu a vaříme 5 minut, stáhneme z plotny a vyhodíme vanilkový lusk.
- Jahody dáme do misek/forem a přelijeme karamelem. Těsto položíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválíme placku o tloušťce 0,5 cm.
- Z těsta nakrájíme kolečka o průměru větším, než je formička/miska a položíme na jahody.
- Takto zpracujeme i zbývající karamel, jahody a těsto.
- Misky položíme na plech a pečeme cca 25 minut, nebo dokud těsto není nadýchané se zlatavým nádechem.
- Koláče vyklopíme na dezertní talíře a ozdobíme šlehačkou, kterou vyšleháme s vanilkovým cukrem.