Mini koláčky s jahodami

Mini koláčky s jahodami

Pokud máte doma několik menších zapékacích misek, ideálně o velikosti jako malý dezertní talířek, pak je nejvyšší čas je využít na přípravu tarte tatin.

Ingredience:

  • 30 g másla + na vymazání forem
  • 1/4 hrnku prosetého moučkového cukru
  • 1 a 1/2 lžíce vody
  • 1 vanilkový lusk (rozpůlíme, vyškrábeme dřeň)
  • 500 g očištěných a opláchnutých jahod
  • 2 pláty hotového máslového listového těsta

Na ozdobu:

  • Smetana ke šlehání
  • 1 – 2 sáčky vanilkového cukru

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 200 °C a připravíme si malé kulaté koláčové formy nebo zapékací misky, které vymažeme tenkou vrstvou másla.
  • Máslo, cukr, vodu, dřeň z vanilky i vanilkový lusk dáme na nepřilnavou pánev na střední teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  • Přivedeme k varu a vaříme 5 minut, stáhneme z plotny a vyhodíme vanilkový lusk.
  • Jahody dáme do misek/forem a přelijeme karamelem. Těsto položíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vyválíme placku o tloušťce 0,5 cm.
  • Z těsta nakrájíme kolečka o průměru větším, než je formička/miska a položíme na jahody.
  • Takto zpracujeme i zbývající karamel, jahody a těsto.
  • Misky položíme na plech a pečeme cca 25 minut, nebo dokud těsto není nadýchané se zlatavým nádechem.
  • Koláče vyklopíme na dezertní talíře a ozdobíme šlehačkou, kterou vyšleháme s vanilkovým cukrem.
Luxusní jahodový tarte tatin.
Zdroj: https://www.donnahay.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.