Jedná se o velmi křehké svatební cukroví, které je velkým hitem. Dá se totiž připravit nejen v této malé verzi, ale také v klasické velké jako běžný zákusek. Jako krém je možné použít v podstatě cokoliv, ať už pudink, tvaroh nebo i máslový krém. Fantazii se meze nekladou.
INGREDIENCE:
Na tartaletky:
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- ⅓ hrnku moučkového cukru
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku vyhlazeného čerstvého másla
- 1 vaječný žloutek z velkého vejce
- 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (33 %)
Krémová náplň:
- 2 a ¾ hrnku mléka
- ⅔ hrnku cukru
- ¼ hrnku kukuřičného škrobu
- ⅛ lžičky soli
- 4 vaječné žloutky z velkých vajec
- 2 polévkové lžíce čerstvého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Glazura:
- ¼ hrnku rybízového želé
Na ozdobu:
- Čerstvé ovoce – jahody, kiwi, borůvky, třešně, broskve atd.
Postup:
Příprava tartaletek:
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mouku, moučkový cukr, sůl a promícháme.
- Máslo nakrájíme na plátky a přihodíme do moučné směsi. Pomocí pulzního tlačítka několikrát promícháme, až dokud nebude směs připomínat svou konzistencí ovesné vločky.
- Přidáme žloutek i smetanu a mixujeme, dokud se vše nezačne lepit. Když bude směs suchá, přilijeme ještě několik kapek smetany.
- Těsto vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky minimálně na 30 minut.
- Pokud používáme klasické formičky na košíčky, vystříkáme je kuchyňským olejem, pokud používáme silikonové, nemusíme nic.
- Váleček těsta rozdělíme na 12 stejných dílů a každý díl pomocí válečku vyválíme mezi dvěma kusy fólie do kulaté placky, která bude o kousek větší než forma na košíček.
- Každé kolečko vtlačíme do formičky tak, aby nebylo těsto příliš tenké. Pokud bude něco přečuhovat, odřízneme těsto tak, aby končilo zároveň s okrajem formičky.
- Takto připravené košíčky dáme do chladničky ideálně přes noc.
- Následující den dáme formičky na plech a každou vyložíme alobalem a vytvarujeme podle košíčku.
- Předehřejeme si troubu na 200 stupňů, poté vložíme košíčky a pečeme zhruba 10 minut.
- Po deseti minutách odstraníme alobal a pečeme ještě další 4 minuty, aby získaly tartaletky zlatavý nádech.
Krémová náplň a glazura:
- Do nádoby kuchyňského robota dáme mléko, cukr, kukuřičný škrob, sůl i žloutky.
- Mixujeme zhruba 10 sekund a poté přelijeme do dvoulitrové skleněné misky, která je vhodná pro použití v mikrovlnné troubě.
- Misku vložíme do mikrovlnky na HIGH stupeň po dobu 6 – 7 minut. Po 3 minutách rozšleháme, vložíme zpět a poté šleháme každou minutu.
- Jestli nebude po 7 minutách krém hustý, dáme ho ještě na pár minut zpět do mikrovlnné trouby.
- Hustý krém vyjmeme z trouby, přidáme máslo, vanilkový extrakt a šleháme, dokud není směs hladká.
- Krémem naplníme vychladlé košíčky a ozdobíme nakrájeným ovocem.
- Nakonec rozpustíme v mikrovlnné troubě či na sporáku rybízové želé a pomocí kuchyňského štětce potřeme každý kousek ovoce, díky čemuž získá ten správný lesk.