Holanďan alias mletý řízek je možná milně spojován s Holandskem.
Receptura ale naopak náleží nám, jde o ryze českou záležitost.
Proč je teda na tento řízek nazýván holandským?
Nejspíše kvůli známé ingredienci – sýru eidamu.
Pokud jej máte rádi, jistě vás potěší 5 luxusních receptů na holandský řízek, který jsme pro vás připravili.
Naše recepty
TIP: Pro přípravu nejen těchto receptů můžete využít pánve – inspirujte se recenzí keramických pánví.
Holandským řízkům nemusíme přidávat příliš mnoho surovin. Někomu se možná zdá tento postup chudší, ale jak se říká, někdy je míň opravdu víc. Stačí vybrat to správné maso. V tomto případě volíme prorostlejší kusy masa. Řízek tak bude krásně šťavnatý.
Pokud ale nechcete, nemůžete, nebo nemáte rádi, tolik tučného, můžete nahradit polovinu masa masem libovějším. V tomto případě volte kupříkladu bůček s kýtou nebo plec s kýtou. Kýta není až tak tučná, ale sama o sobě není moc šťavnatá.
Vepřové také můžete zaměnit za hovězí, i když v tomto případě už budeme hovořit o mletém řízku.
Na tomto pokrmu by se nemělo nic zvrtnout. Největší záludností je však i doba smažení. Dávejte pozor, aby se řízky řádně prosmažili. Jistota je nějakých 8 minut z každé strany. Volte raději mírný plamen, ať z nich po chvíli nemáte černochy. Pomoci může i smažení pod pokličkou.
A nakonec si ještě můžeme povědět něco o ideálních přílohách. Naprostá klasika je bramborová kaše, ale potěší i odlehčené varianty v podobě bramborovo-celerového pyré nebo pyré v kombinaci s jinými druhy kořenové zeleniny.
Řízky z mletého masa můžeme doplňovat také zeleninou, dušenými houbami, uzeninou nebo sýrem. Zelenina by měla být již tepelně upravená a rozmělněná.
Vhodnější je ale použít zeleninu jako oblohu. To pak můžeme doporučit třeba i svěží jarní salát.
Doufáme, že vám recepty na holandské řízky přinesly mnoho inspirace. Napište do komentářů, zda se povedly.
Připravujete si pokrmy z mletého masa rádi a často? K výrobě domácího mletého masa se hodí kvalitní stroj. Mrkněte, jak si vybrat opravdu dobrý mlýnek na maso.