Příprava: 120 minut
Vaření: 40 minut
Počet porcí: 8
Doba přípravy: 160 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8
Ingredience
- 650 g polohrubé mouky
- 180 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 100ml oleje
- 1 a půl hrnku vlažného mléka
- 1 kostka droždí
- 1 čajová lžička soli
- sáček rozinek
- půl hrnku sekaných mandlí do těsta i na posyp
- dvě lžíce šťávy z citronu
Postup receptu
- Mouku, cukr, sůl, žloutky, olej, mléko a kvásek důkladně zpracujeme nejdříve vařečkou, potom lze na robotu
- Přidáme rozinky, část mandlí a citronovou šťávu
- Těsto hněteme tak dlouho, dokud se na něm netvoří puchýřky (bublinky)
- Uhladíme a lehce poprášíme moukou a dáme na 2 až 3 hodiny kynout
- Asi v polovině této doby těsto jednou „srazíme” = znovu prohněteme, a poté necháme dokynout
- Na pomoučněném vále vytvarujeme čtyři bochánky, půl hodiny ještě necháme kynout
- Poté je potřeme bílky, uprostřed nařízneme do kříže a posypeme nasekanými mandlemi
- Pečeme v dobře rozehřáté troubě na pečícím papíře, po dvou na plechu, při pečení otáčíme
- Peče se asi 40 minut v pořádně rozehřáté troubě
- V polovině doby zmírníme na minimum
- Druhý plech je o něco dříve
- Zda jsou bochánky pečené, zjistíme zapíchnutím špejle – těsto se na ni nesmí lepit