Tradiční velikonoční bochánek s mandlemi

Tradiční velikonoční bochánek s mandlemi
Příprava: 120 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 8
Doba přípravy: 160 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 8

Ingredience

  • 650 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 100ml oleje
  • 1 a půl hrnku vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • sáček rozinek
  • půl hrnku sekaných mandlí do těsta i na posyp
  • dvě lžíce šťávy z citronu

Postup receptu

  1. Mouku, cukr, sůl, žloutky, olej, mléko a kvásek důkladně zpracujeme nejdříve vařečkou, potom lze na robotu
  2. Přidáme rozinky, část mandlí a citronovou šťávu
  3. Těsto hněteme tak dlouho, dokud se na něm netvoří puchýřky (bublinky)
  4. Uhladíme a lehce poprášíme moukou a dáme na 2 až 3 hodiny kynout
  5. Asi v polovině této doby těsto jednou „srazíme” = znovu prohněteme, a poté necháme dokynout
  6. Na pomoučněném vále vytvarujeme čtyři bochánky, půl hodiny ještě necháme kynout
  7. Poté je potřeme bílky, uprostřed nařízneme do kříže a posypeme nasekanými mandlemi
  8. Pečeme v dobře rozehřáté troubě na pečícím papíře, po dvou na plechu, při pečení otáčíme
  9. Peče se asi 40 minut v pořádně rozehřáté troubě
  10. V polovině doby zmírníme na minimum
  11. Druhý plech je o něco dříve
  12. Zda jsou bochánky pečené, zjistíme zapíchnutím špejle – těsto se na ni nesmí lepit

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.