Pro milovníky ořechů máme i tento speciální recept na frgál s ořechovou náplní. Úžasně krémová náplň v kombinaci s nadýchaným kynutým těstem je něco co si nemůžete nechat v žádném případě ujít.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 30 g droždí
- 125 g másla (rozpuštěného)
- 150 ml mléka (teplého)
- 60 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- Špetka soli
Na pomazání
- Žloutek
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 50 ml rumu
Na náplň
- 150 ml smetany
- 60 g cukru
- 220 g vlašských ořechů
- Šťáva z ½ pomeranče
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Na kvásek si do teplého mléka zamícháme cukr a 100 g hladké mouky
- Rozdrobíme droždí a směs dáme na teplé místo a necháme na teplém místě vzejít kvásek
- Když máme kvásek hotový přidáme k němu žloutky, rozpuštěné máslo, obě mouky a špetku soli
- Ručně si těsto zaděláme
- Těsto by mělo být tužší, ale vláčné
- Vytvarujeme bochánek, který umístíme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout
- Těsto necháme kynout, alespoň hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem
- Mezitím se připravíme ořechovou náplň do frgálu
- Nalijeme si smetanu do hrnce a zahříváme
- Přisypeme cukr a směs přivedeme k varu
- Když je cukr rozpuštěný, tak přisypeme namleté ořechy
- Intenzivně mícháme asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, pak přiléváme pomerančovou šťávu a odstavíme stranou
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny
- Těsto rozválíme do tvaru koláče a přeneseme ho na pečící plech
- Asi centimetrové okrajem nejdříve potřeme žloutkem
- Naneseme náplň a rovnoměrně jí po celém povrchu frgálu rozetřeme
- Koláč necháme takto ještě pár minut odpočívat, aby ještě nakynulo
- Poté frgály dáváme do trouby a pečeme přibližně 20 minut
- Hotový ještě horký frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu