Moravský ořechový frgál

Moravský ořechový frgál

Pro milovníky ořechů máme i tento speciální recept na frgál s ořechovou náplní. Úžasně krémová náplň v kombinaci s nadýchaným kynutým těstem je něco co si nemůžete nechat v žádném případě ujít.

Co budeme potřebovat

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 125 g másla (rozpuštěného)
  • 150 ml mléka (teplého)
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Špetka soli

Na pomazání

  • Žloutek
  • 50 g másla (rozpuštěného)
  • 50 ml rumu

Na náplň

  • 150 ml smetany
  • 60 g cukru
  • 220 g vlašských ořechů
  • Šťáva z ½ pomeranče

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  • Na kvásek si do teplého mléka zamícháme cukr a 100 g hladké mouky
  • Rozdrobíme droždí a směs dáme na teplé místo a necháme na teplém místě vzejít kvásek
  • Když máme kvásek hotový přidáme k němu žloutky, rozpuštěné máslo, obě mouky a špetku soli
  • Ručně si těsto zaděláme
  • Těsto by mělo být tužší, ale vláčné
  • Vytvarujeme bochánek, který umístíme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou a dáme ho na teplé místo kynout
  • Těsto necháme kynout, alespoň hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem
  • Mezitím se připravíme ořechovou náplň do frgálu
  • Nalijeme si smetanu do hrnce a zahříváme
  • Přisypeme cukr a směs přivedeme k varu
  • Když je cukr rozpuštěný, tak přisypeme namleté ořechy
  • Intenzivně mícháme asi 2 minuty, dokud směs nezhoustne, pak přiléváme pomerančovou šťávu a odstavíme stranou
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny
  • Těsto rozválíme do tvaru koláče a přeneseme ho na pečící plech
  • Asi centimetrové okrajem nejdříve potřeme žloutkem
  • Naneseme náplň a rovnoměrně jí po celém povrchu frgálu rozetřeme
  • Koláč necháme takto ještě pár minut odpočívat, aby ještě nakynulo
  • Poté frgály dáváme do trouby a pečeme přibližně 20 minut
  • Hotový ještě horký frgál pokapeme směsí rozpuštěného másla a rumu
Kynutý koláč plněný ořechovou směsí.
Zdroj: apetitonline.cz

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.