Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Moravský vrabec se špenátem a bramborovým knedlíkem

Křehounké masíčko, plné vlastní šťávy. Takto si představuji dokonalé vepřové výpečky. Ale fantazírování bylo dost a vy si takto lahodné maso můžete připravit raz, dva i u vás doma. Přidejme k němu ještě pořádnou porci krémového špenátu, společně s pravým bramborovým knedlíkem.

Co budeme potřebovat

Na vrabce

  1. 500 g vepřového plecka
  2. 250 g vepřového bůčku
  3. 2 cibule
  4. 5 stroužků česneku
  5. Lžička drceného kmínu
  6. 100 ml vody (nebo hovězího vývaru)
  7. Sůl (podle potřeby)
  8. Pepř (podle potřeby)

Na špenát

  1. 3 lžíce másla
  2. Cibule
  3. 600 g mraženého sekaného špenátu
  4. 2 stroužky česneku
  5. 100 ml 31% smetany
  6. Sůl (podle potřeby)

Na knedlík

  1. 250 g brambor
  2. 110 g mouky z ovesných vloček
  3. Sůl (podle potřeby)

Postup

  1. Troubu si zapneme na 150 stupňů
  2. Vepřové maso s bůčkem pokrájíme na větší kostičky
  3. Přidáme ho do pekáče a důkladně ho osolíme, opepříme a dochutíme kmínem
  4. Poté přidáme prolisovaný česnek a vše spolu důkladně promícháme, aby se maso v koření zcela obalilo
  5. Oloupeme si cibuli a nakrájíme jí na velmi malé kostičky
  6. Cibuli poté nasypeme do pekáče, přes ní přidáme maso a vše podlijeme vodou nebo vývarem
  7. Pozor, abychom nepřidali zbytečně moc vývaru, jinak nám cibulka nezkaramelizuje, maso by nemělo plavat
  8. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme ho při 150 stupních 2-3 hodiny
  9. Maso během pečení pravidelně kontrolujeme, mícháme a podle potřeby podléváme
  10. Když je maso hotové, vyndáme ho z pekáče a vypečenou šťávu přelijeme do čistého hrnce a postavíme ho na plotnu
  11. Šťávu s cibulkou necháme na vysokou teplotu ještě restovat, aby dostala intenzivnější chuť
  12. Když je šťáva hotová, vlijeme do ní dalších 100 ml vody a vše rozmixujeme do hladké a husté omáčky
  13. Omáčku necháme ještě asi 15 minut probublávat při nízké teplotě
  14. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme pepřem a solí, přidáme maso a směs udržujeme v teple
  15. Na špenát si v hrnci rozpustíme máslo a na něm si orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku
  16. Jakmile je cibulka zlatavá přidáme špenát a 10 vaříme, dokud se ze špenátu neodpaří část vody
  17. Přidáme smetanu a prolisovaný česnek a necháme probublávat na nízké teplotě
  18. Ochutnáme a podle našich preferencí dochutíme solí, česnekem nebo pepřem
  19. Na knedlíky si dáme vařit do osolené vody oloupané brambory
  20. Když jsou brambory uvařené, dáme je vychladnout a poté je najemno nastrouháme
  21. Do strouhaných brambor přidáme sůl a postupně přidáváme mouku
  22. Nejdřív bude těsto lepivé, ale s více mouky vytvoří hladké bramborové těsto
  23. Když je těsto hotové, dáme ho na 10-15 minut odležet
  24. Poté si z něj na pomoučeném válu vyválíme šišky, které dáme vařit do osolené vroucí vody
  25. Knedlík se bude vařit asi 8 minut, když vyplave tak ho vyndáme z hrnce
Vepřové kousky pomalu pečené v troubě se špenátem a knedlíkem z brambor.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.