Moravský vrabec se zelím a kynutým knedlíkem

Moravský vrabec se zelím a kynutým knedlíkem

Maso, které se rozpadne, jen když se na něj podíváte? Přesně takto křehké jsou tyto výpečky z vepřového masa. Maso prochází dlouhým procesem pečení, ale odměnou nám jsou křehké kousky masa ve vlastní šťávě. A pokud chcete, celý recept můžete obohatit kysaným zelím a kynutým knedlíkem domácí výroby. 

Co budeme potřebovat

  1. 1,2 kg vepřové plece
  2. 600 g vepřového bůčku bez kosti
  3. 4 cibule
  4. 10 stroužků česneku
  5. 2 lžičky soli
  6. 2 lžičky kmínu
  7. 500 ml světlého piva
  8. 400 ml hovězího vývaru

Na kynuté knedlíky

  1. Lžička cukru
  2. 20 g soli
  3. 2 ks vejce
  4. 20 g droždí
  5. 1 kg polohrubé mouky
  6. 2 ks starších rohlíků
  7. 500 ml mléka

Na zelí

  1. 800 g kysaného zelí
  2. 3 lžíce sádla
  3. 2 cibule
  4. Špetka kmínu
  5. Sůl

Postup

  1. Vepřové maso a bůček si nakrájíme na menší kostky
  2. Kostky poté přendáme do pekáče a přidáme sůl a kmín
  3. Maso s kořením dobře promícháme, aby se obalila
  4. Česnek oloupeme, a buď ho prolisujeme k masu, nebo ho nakrájíme na větší kusy a přidáme k masu
  5. Nakonec do pekáče přilijeme pivo a ½ vývaru
  6. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme ho na 180 stupňů, přibližně 1 hodinu, dokud maso není měkké a zlato-hnědé
  7. Během pečení maso promícháváme a podle potřeby přiléváme vývar a pivo
  8. Mezitím si připravíme knedlíky a zelí
  9. Lehce si ohřejeme mléko (musí být vlažné, nikoliv horké) a odlejeme si z něj asi 100 ml
  10. Do odlitého mléka si nadrobno rozdrobíme droždí a přidáme cukr
  11. Poté ne teplém místě necháme vzejít kvásek
  12. Rohlíky si nakrájíme na kostičky
  13. Do mísy si prosejeme mouku se solí
  14. Přidáme vejce a kvásek
  15. Vše společně důkladně propracujeme a vytvoříme lehce lepivé
  16. Jestli se nám těsto zdá příliš tuhé vlijeme malinko vlažného mléka
  17. Nakonec přidáme nakrájený rohlík
  18. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout
  19. Těsto poté rozdělíme na 4 stejné díly, znovu prohněteme a vytvoříme knedlíky
  20. Ty poté necháme dalších 15 minut odpočívat
  21. Knedlíky poté vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut (v polovině vaření je otočíme)
  22. Ihned po vyndání z hrnce je propíchneme vidličkou, aby se nesrazily
  23. Nakonec si připravíme zelí
  24. Na velké pánvi nebo hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli
  25. Restujeme dozlatova, poté přidáme zelí
  26. Promícháme a podle potřeby dochutíme solí a kmínem
  27. Moravského vrabce podáváme se zelím, kynutým houskovým knedlíkem a vypečenou šťávou

Dobře udělané vepřové maso nemá jedinou chybičku.
Pro další inspiraci jak si připravit křehké maso plné chuti si vyberte jeden z těchto receptů na vepřové rizoto nebo kotletky z vepřového masa, které jsou hotové raz, dva a vy si neskutečně pochutnáte.

Křehké vepřové masíčko s houskovým knedlíkem a zelím.
Zdroj: chilipeppermadness.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.