Maso, které se rozpadne, jen když se na něj podíváte? Přesně takto křehké jsou tyto výpečky z vepřového masa. Maso prochází dlouhým procesem pečení, ale odměnou nám jsou křehké kousky masa ve vlastní šťávě. A pokud chcete, celý recept můžete obohatit kysaným zelím a kynutým knedlíkem domácí výroby.
Co budeme potřebovat
- 1,2 kg vepřové plece
- 600 g vepřového bůčku bez kosti
- 4 cibule
- 10 stroužků česneku
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 500 ml světlého piva
- 400 ml hovězího vývaru
Na kynuté knedlíky
- Lžička cukru
- 20 g soli
- 2 ks vejce
- 20 g droždí
- 1 kg polohrubé mouky
- 2 ks starších rohlíků
- 500 ml mléka
Na zelí
- 800 g kysaného zelí
- 3 lžíce sádla
- 2 cibule
- Špetka kmínu
- Sůl
Postup
- Vepřové maso a bůček si nakrájíme na menší kostky
- Kostky poté přendáme do pekáče a přidáme sůl a kmín
- Maso s kořením dobře promícháme, aby se obalila
- Česnek oloupeme, a buď ho prolisujeme k masu, nebo ho nakrájíme na větší kusy a přidáme k masu
- Nakonec do pekáče přilijeme pivo a ½ vývaru
- Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme ho na 180 stupňů, přibližně 1 hodinu, dokud maso není měkké a zlato-hnědé
- Během pečení maso promícháváme a podle potřeby přiléváme vývar a pivo
- Mezitím si připravíme knedlíky a zelí
- Lehce si ohřejeme mléko (musí být vlažné, nikoliv horké) a odlejeme si z něj asi 100 ml
- Do odlitého mléka si nadrobno rozdrobíme droždí a přidáme cukr
- Poté ne teplém místě necháme vzejít kvásek
- Rohlíky si nakrájíme na kostičky
- Do mísy si prosejeme mouku se solí
- Přidáme vejce a kvásek
- Vše společně důkladně propracujeme a vytvoříme lehce lepivé
- Jestli se nám těsto zdá příliš tuhé vlijeme malinko vlažného mléka
- Nakonec přidáme nakrájený rohlík
- Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme kynout
- Těsto poté rozdělíme na 4 stejné díly, znovu prohněteme a vytvoříme knedlíky
- Ty poté necháme dalších 15 minut odpočívat
- Knedlíky poté vaříme ve vroucí osolené vodě asi 20 minut (v polovině vaření je otočíme)
- Ihned po vyndání z hrnce je propíchneme vidličkou, aby se nesrazily
- Nakonec si připravíme zelí
- Na velké pánvi nebo hrnci si rozpálíme sádlo a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli
- Restujeme dozlatova, poté přidáme zelí
- Promícháme a podle potřeby dochutíme solí a kmínem
- Moravského vrabce podáváme se zelím, kynutým houskovým knedlíkem a vypečenou šťávou
Dobře udělané vepřové maso nemá jedinou chybičku.
Pro další inspiraci jak si připravit křehké maso plné chuti si vyberte jeden z těchto receptů na vepřové rizoto nebo kotletky z vepřového masa, které jsou hotové raz, dva a vy si neskutečně pochutnáte.