Zajímá vás, jak chutná mořský jazyk a jak je na tom v porovnání s jinými oblíbenými rybami?
Tento článek vám přinese vše, co potřebujete vědět o tom, jak si tuto jedinečnou rybu naservírovat na stůl, spolu s tím, jak ji vyčistit a uvařit nebo upéct.
Díky nám si tuto neobvyklou a lahodnou rybu vychutnáte jako nikdy!
Co je to mořský jazyk?
Tato placatá mořská ryba je asi nejznámější mořskou rybou a řadí se do rodiny platýsů. Tyto ryby se hojně vyskytují na Britských ostrovech a v mořích severní Evropy.
Živí se mořskými červy, krevetami, kraby a měkkýši. Tento druh žije při dně a preferuje smíšené mořské dno s malými kameny a pískem. Mají tendenci se držet v pobřežních oblastech a žijí v hloubkách v rozmezí 20-220 m.
Jak mořský jazyk vypadá?
Stejně jako většina platýsů má mořský jazyk poněkud neobvyklý vzhled. Jeto pravo-oká ryba s malou hlavou a tlamou s hladkou, slizkou kůží s perleťovým leskem. Obvykle jsou to odstíny červenohnědé s nádechem růžové a oranžové, spolu s růžovými a zelenými skvrnami a bílou spodní stranou. Mořský jazyk má za prsní ploutví oranžovou skvrnu.
Nutriční hodnoty mořského jazyka (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
73 kcal | 0,9 g | 0,3 g | 0,7 g | 0,2 g | 18 g | 0 g | 0, 065 g |
Co mořský jazyk obsahuje?
Mořský jazyk je bohatý na vitamín B, fosfor, jód a je vynikajícím zdrojem bílkovin a má nízký obsah tuku a nasycených mastných kyselin. Je ideální pro každého, kdo si hlídá hladinu cholesterolu. Také je nabitý vitamínem B12, potřebným pro zdravou krev a B3 pro zdravou pleť.
Je tedy tato ryba bezpečná ke konzumaci? Mnoho lidí si tuto otázku, zda není konzumace jazyka mořského nebezpečná. To je většinou způsobeno jejím statusem, ryby žijící u dna moře, ale k obavám přispívá i její zvláštní vzhled. Mořský jazyk ovšem je bezpečný ke konzumaci a neměli byste mít žádné výčitky ohledně jeho vaření.
Srovnání výživových hodnot u vybraných ryb a korýšů (na 100g)
Druh ryby | Energetická hodnota | Tuk | Omega-3 mastné kyseliny |
Treska obecká | 83 kcal | 0,9 g | * |
Parmice nachová | 107 kcal | 3,8 g | *** |
Mořský jazyk | 73 kcal | 0,7 g | * |
Ďas mořský | 66 kcal | 0,4 g | * |
Losos | 180 kcal | 11 g | *** |
Sleď obecný | 267 kcal | 22,6 g | *** |
Tuňák žlutoploutvý | 144 kcal | 6,2 g | ** |
Krevety | 95 kcal | 0,8 g | * |
Slávka jedlá | 74 kcal | 1,8 g | ** |
Jak a proč si mořský jazyk připravit?
Jazyk mořský má ve srovnání s ostatními rybami jedinečnou texturu. Je pevná s nižším obsahem oleje.
Ryba je často popisována jako masitá díky její pevné a tuhé struktuře. Při správném vaření se však ryba stává měkkou a snadno se rozpadá, ale ponechává si svou osobitou chuť, která některým rybám a mořským plodům chybí.
Zatímco textura některých druhů ryb se teplem zhoršuje, je nepravděpodobné, že by se jazyk stal kašovitým.
Jak rybu očistit?
Kvůli tvaru mořské ryby si většina lidí myslí, že je těžké ji očistit. Pokud byste si nevěděli rady, níže jsme pro vás připravili video návod, který vám dozajista pomůže.
- K dokonalému očištění budete potřebovat prkénko a velmi ostrý filetovací nůž.
- Umístěte jazyk na prkénku tak, abyste ho mohli jednou rukou držet, zatímco druhá bude řezat.
- Začněte odříznutím hlavy, ocasu a ploutví a poté ji rozřízněte uprostřed od jednoho konce k druhému.
- Zatáhněte za jednu stranu zářezu a začněte odřezávat filet pomocí špičky nože směřující dolů pod úhlem k okraji.
- Udělejte totéž na druhé straně řezu a pracujte, dokud filet neoddělíte.
- Totéž se provede se spodní částí, výsledkem jsou čtyři filety.
- Filety lze v případě potřeby stáhnout z kůže pomocí řezu, který oddělí maso od těla. Pomocí špičky nože a v šikmé poloze pilujte mezi oběma filety, pracujte pomalu, aby maso nezůstalo na kůži.
Jak rybu upéct?
Rybu můžete připravit mnoha způsoby, včetně pečení, smažení, grilování na pánvi, grilování na BBQ a fritování.
Jen dejte pozor, abyste ho nepřevařili, protože má velmi libové maso. Vařte ji při vysoké teplotě a kůži udržujte neporušenou, abyste zamezili riziku převaření.
Zde rychlý a snadný recept:
- Prvním krokem je vložení plechu nebo pekáče do trouby předehřáté na cca 200 stupňů
- Obě strany filetů potřeme kořením (čerstvě mletý bílý a černý pepř)
- Filety obalíme v mouce a oklepeme přebytek
- Vezměte dvě lžíce másla a zahřejte je na nepřilnavé pánvi, a když začne bublat, položte na něj filety
- Před přenesením na plech , který je v troubě se ujistěte, že se žádná strana nepeče déle než 3 minuty
- Po přesunutí filetů do trouby přidejte na plech pár kapek másla
- Filety by měly být hotové, jakmile získají zlatohnědou barvu.
- Vyjměte je a dejte na talíř a navrch přidejte petrželku a můžete ihned podávat
- Do misky přidejte volitelně plátek citronu
Jak mořský jazyk servírovat?
Nejlepší způsob, jak mořský jazyk podávat, je s jednoduchými omáčkami, protože jemnou sladkou chuť ryby, lze snadno přebít.
Lehce ho dochuťte solí a pepřem a podávejte s omáčkou z bílého vína nebo jemnou sýrovou omáčkou. Alternativně vyzkoušejte bylinkovou a citronovou omáčku nebo lehkou smetanovou omáčku, která nejlépe doplní jeho maso.
Podávejte ho na lůžku z rajčat a čerstvých bylinek s citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.
Tajemství vaření jazyka s kůží je potřít rybu olivovým olejem, dochutit solí a pepřem a poté grilovat. Když je ryba uvařená, stáhněte křupavou kůži, aby se pod ní objevilo měkké, jemné maso.
Pokud máte zájem o vaření filátek, můžete je zaprášit v ochucené mouce nebo strouhance a osmažit. Filé jsou vynikající s bramborovou kaší a citronovou kůrou. Nebo zkuste filety srolovat s pancettou a upéct je s baby rajčaty a piniovými oříšky.
Připravte si ho na některý z těchto perfektních způsobů se zeleninou nebo marinádou!
Zkuste si ho připravit s receptem na těstoviny nebo rybí maso obalte v jemném těstíčku.
Tipy na recepty s mořským jazykem
- Přidejte k němu parmazán a smetanu
- Uvařte ho s chilli, šalotkou nebo červenou cibulí
- Připravte ho na bylinkovém másle
- Přidejte jeho grilované maso do salátu s rajčaty, kapary a olivami