Vychutnejte si salám mortadela jak nejlépe to jde! Vše potřebné se dozvíte v tomto článku

Přečtěte si tento článek o lahodném měkkém italském salámu, který je známý jako mortadela.

Naučte se ho zkombinovat s těmi správnými surovinami a vínem, které její chuť vyzdvihnou.

Dozvíte se také, proč bychom tuto uzeninu neměli zaměňovat s boloňským salámem a jak zařídit to, aby nám vydržela co nejdéle.

Co je to mortadela?

Mortadella je salám, který byl poprvé vyroben v Bologni v Itálii. Mortadela obsahuje uzené vepřové maso s minimálně 15 % vepřového tuku, celých nebo nakrájených pistácií a okořeněná černým pepřem a bobulemi myrty. Extra obsah tuku dává mortadele její typický bílý „puntíkový“ vzhled.

Mortadela je někdy nesprávně zaměňována za boloňský salám. Zatímco baloňský salám může být směsí vepřového, krůtího, kuřecího a hovězího masa, mortadela je vyrobena pouze ze 100% vysoce kvalitního vepřového masa. Alespoň tomu tak je od roku 1661, kdy kardinál Girolamo Farnese zakázal k výrobě této pochoutky používat jakékoli jiné maso kromě vepřového.

Italský vepřový salám nakrájený na kolečka s tukem a pistáciemi.
Zdroj: meatsandsausages.com

Jak se moratadela vyrábí?

K přípravě mortadely používají Italové speciální stroje na jemné mletí vysoce kvalitního vepřového masa. Poté přidají předem uvařené kostky tuku odebrané z vepřové krkovice a posypou solí a různým kořením, jako jsou bobule myrty a pepř. Celá směs se následně naplní do obřího střívka, které se zavěsí v prostorné peci se vaří asi 24 hodin.

Mortadella se po uvaření ochladí studenou vodou. Celý tento proces umožňuje masu dosáhnout dokonalé směsi a textury.

Výrobní proces vepřového masného výrobku poslední fáze, kde se zavěšuje.
Zdroj: italianfoodexcellence.com

Nutriční hodnoty mortadely (na 100 g)

KalorieSacharidyCukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
310 kcal3,1 g0 g25 g10 g16 g0 g1 246 mg

Jak mortadela chutná?

Dominantní chutí mortadely je bohaté, tučné vepřové maso s akcenty koření a pistácií, které při vaření změknou. Mortadela zanechá v ústech jemnou vepřovou chuť, která není tak silná jako u slaniny, ale má intenzivnější příchuť vepřového než vepřová kotleta nebo vepřová panenka. Její chuť je také intenzivnější než u prosciutta.

S čím mortadelu servírovat?

Možností je opravdu mnoho. Mortadelu můžete doplnit dobrým chlebem nebo si ji vychutnat samotnou, nakrájenou na malé kostičky nebo velmi tenké plátky a vychutnat si jí jako jednoduchý předkrm (antipasti).

Skvělou kombinací je i lehký letní salát s měkkou mortadelou. Připravte si například tyto těstovinové saláty a vychutnejte si je s touto lahodnou uzeninou.

Dalším způsobem, jak podávat mortadelu, je přeměnit ji na pěnu (spuma di mortadella) smícháním s nějakým měkkým sýrem.

Mortadela může to být součást hlavního jídla, například jako nádivka do těstovin. Nebo jí přidejte do těchto zapečených těstovin.

Můžete také smíchat mortadelu s vejci a zeleninou a připravit frittatu. Také jí můžete použít jako doplněk v těchto receptech na pizzu.

Mortadela funguje dobře s téměř jakýmkoli měkkým sýrem, jako je squacquerone nebo ricotta nebo se sýry jako Pecorino Toscano a Parmigiano Reggiano.

Pokud jde o vína, Lambrusco, je perfektní volbou. Případně jí můžete doprovázet bílé víno Pignoletto. Nešlápnete špatně ani se šampaňským.

Různé variace jak vařit s mortadelou.
Zdroj: Befunky.com

Mortadella vs. Boloňský salám

Hlavním rozdílem mezi mortadellou a boloňským salámem je způsob výroby. V mortadele najdeme v mase kostky tuku, zatímco v boloňském salámu se tuk a maso rozemelou do jedné směsi.

Na rozdíl od mortadely, která má bohatou vepřovou chuť a nádech koření, může byť boloňský salám ve srovnání s ní nevýrazný a postrádá hedvábnou texturu mortadely (kvůli nedostatku tuku).

Nakrájený boloňský salám na kolečka.
Zdroj: meatpoultrynutrition.org

Druhy mortadely

Existují dva hlavní typy mortadelly: Mortadella a Mortadella Bologna. Zatímco tyto dvě odrůdy vypadají a chutnají podobně, Mortadella Bologna znamená, že byla vyrobena v Emilia-Romagna v Itálii.

Když najdete Mortadella Bologna, můžete si všimnout dalších odrůd, protože výrobci někdy používají různé poměry masa k tuku a také různé koření.

Na sever od Říma najdete Mortadellu di Amatrice, která se připravuje s různým kořením a je lehce uzená.

Mortadella di Prato v Toskánsku je kořeněná česnekem a dobarvená likérem Alchermes.

Nejrůznější druhy salámů z Itálie v dřevěné servírovací míse.
Zdroj: oliviascuisine.com

Jak moratdelu skladovat

Mortadellu uchovávejte v lednici až 7 dní. Po otevření uchovávejte obal ve vzduchotěsné nádobě.

Použité zdroje

What Is Mortadella, Bridget Shirvell, The Spruce Eats 21. 07. 2021
MORTADELLA: WHAT IT IS AND WHAT IT IS NOT, BO 4 U 30. 01. 2021