Makovec a čokoláda, to je naprosto dokonalá kombinace, která potěší každého, kdo rád mlsá. Tato dobrůtka není zbytečně moc sladká, a přesto se díky polevě bude zdát, že si dáváme nějaký dortík.
Ingredience:
- 3/4 hrnku máku
- 1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 14 lžic nesoleného másla
- 1 hrnek krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1 lžička rumu
- Moučkový cukr na posyp
Postup:
- V malém hrnci přivedeme k varu 1/2 hrnku vody. Poté odstavíme a přisypeme mák. Zaklopíme pokličkou a necháme 1 hodinu odstát.
- Poté přendáme do nádoby mixéru a několikrát pomocí pulzního tlačítka rozmixujeme, aby se mák rozdrtil.
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pekáč či pečící formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Ve střední misce smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí.
- Do velké mísy dámy máslo, krystalový cukr a na středně vysokou rychlost šleháme do pěny zhruba 3 minuty.
- Přidáme mák a promícháme. Přihodíme po jednom vejci a důkladně zamícháme.
- Po jednom přidáme vejce a vždy pečlivě vmícháme. Přilijeme vanilkový i mandlový extrakt a znovu promícháme.
- Přisypeme směs mouky a mícháme, až se vše propojí. Těsto přelijeme do připraveného pekáče a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 45 minut do zlatohněda. Když uprostřed zapíchneme špejli a vyjde čistá, je hotovo.
- Makovec vyjmeme z trouby a necháme 10 – 20 minut odpočívat. Poté opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
- Poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme. Vynikající je také s čokoládovou polevou.