V případě tohoto cuketového perníku je už předem dané, že bude chuťově neodolatelný, vláčný a jemný. Uvidíte, že se ho nebudete moci nabažit a klidně sníte celý na posezení.
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 hrnek olivového oleje
- 1/2 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku třtinové melasy
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3 lžičky mleté skořice
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 2 hrnky strouhané cukety
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Formu vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a všechno koření.
- Do druhé mísy dáme vejce, která našleháme a hned k nim přidáme olej, cukr, melasu, vanilku i javorový sirup.
- Vše důkladně rozšleháme, přisypeme suché ingredience a znovu promísíme.
- Nakonec vmícháme nastrouhanou cuketu a vlašské ořechy.
- Těsto přelijeme do připravené formy a dáme péct zhruba na 50 minut. Špejlí pak zkontrolujeme, že je těsto dobře propečené a nelepí.
- Jakmile je těsto hotové, vyjmeme perník z trouby a dáme na 10 až 15 minut odpočinout.
- Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Servírujeme se smetanovo-sýrovou polevou, kopečkem zmrzliny nebo třeba šlehačkou.