Nenechte si ujít tento recept na bezlepkovou mramorovou bábovku. Je chuťově bohatá, vanilková a čokoládová, ale hlavně na ni nikdo nezapomene. Než budete podávat sladkou tečku, připravte si dokonalé recepty z pohanky, které jsou také gluten free!
Co budeme potřebovat
- 225 g másla
- 400 g krystalového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 150 g vajec
- 280 g bezlepkové mouky
- 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše mouka již obsahuje)
- 70 g kukuřičného škrobu
- 2 a ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 240 ml mléka
- 30 g kakaového prášku
- 75 ml horké vody
- 60 g rozpuštěné tmavé nebo polosladké čokolády
Postup
- Předehřejte troubu na 160°C a formu na bábovku vymažte tukem.
- Vyšlehejte máslo, cukr a vanilku.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud se dobře nespojí. Směs by měla být hladká a hedvábná.
- V samostatné středně velké misce prošlehejte mouku, xanthanovou gumu, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte směs mouky na 3 krát do máslové směsi, střídavě s mlékem.
- Asi 1/3 těsta seškrábněte do samostatné středně velké mísy a dejte stranou.
- Do malé misky bezpečné pro teplo dejte kakaový prášek. Nalijte horkou vodu na kakaový prášek a šlehejte do hladka.
- Kakaovou směs přidejte k odložené 1/3 těsta.
- Přidejte rozpuštěnou čokoládu a znovu šlehejte do hladka.
- Do formy nalijte 1/3 světlého těsta a přes něj poté nalijte 1/3 čokoládového těsta.
- Lehce těstem pomocí špejle nebo stěrky projeďte.
- Nakonec přidejte poslední třetinu světlého těsta.
- Pečte asi hodinu, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Vyjměte z trouby a nechte bábovku ve formě chladnout na mřížce alespoň 20 minut, poté vyklopte.