Tento recept na koláč zebra je variace na mramorovou bábovku a chutná přesně tak, jak si myslíte, prostě dokonale. Připravte si tuto jednoduchou dobrotu a pochutnejte si jako nikdy. Jestli hledáte něco nového a možná i zdravého, potom ochutnejte bábovku s cuketou. Překvapí vás.
Co budeme potřebovat
- 240 g hladké mouky (lžící a zarovnané)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 230 g másla (změklého)
- 150 g krystalového cukru
- 100 g hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 4 velké žloutky
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 160 ml podmáslí
- 115 g hořkosladké nebo polosladké čokolády
Na polevu
- 285 g másla
- 420 g cukrářského cukru
- 60 g kakaového prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 60 ml husté smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte dvě dortové formy.
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti ve velké míse, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
- Přidejte krystalový a hnědý cukr a šlehejte na vysoké otáčky 3-4 minuty, dokud není směs krémová.
- Přidejte vejce, poté žloutky jeden po druhém a poté přidejte vanilkový extrakt.
- Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
- Přidejte suché ingredience ve 3 přídavcích, střídavě s podmáslím.
- Odeberte 1 hrneček světlého těsta a nalijte ho do střední mísy.
- Rozpusťte čokoládu a nalijte ji světlého těsta, které jste odložili, a míchejte, dokud se nespojí.
- Do každé dortové formy nalijte rovnoměrnou vrstvu světlého těsta.
- Nahoru nalijte čokoládové těsto.
- Na čokoládové těsto nalijte zbývající světlé těsto.
- Pomocí špejle promíchejte obě těsta dohromady.
- Pečte 22–27 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Vyjměte koláče z trouby a nechte zcela vychladnout ve formách na mřížce.
- Na polevu si ušlehejte máslo s cukrářským cukrem, kakaovým práškem, solí, vanilkou a smetanou.
- Umístěte 1. patro koláče na velký servírovací talíř.
- Navrch rovnoměrně rozetřete asi 3/4 hrnečku polevy.
- Navrch dejte 2. patro a zbylou polevou potřete všechny strany a vršek.