Mramorový koláč

Mramorový koláč
Příprava: 30 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 12

Tento recept na koláč zebra je variace na mramorovou bábovku a chutná přesně tak, jak si myslíte, prostě dokonale. Připravte si tuto jednoduchou dobrotu a pochutnejte si jako nikdy. Jestli hledáte něco nového a možná i zdravého, potom ochutnejte bábovku s cuketou. Překvapí vás.

Co budeme potřebovat

  • 240 g hladké mouky (lžící a zarovnané)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g másla (změklého)
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 4 velké žloutky
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 160 ml podmáslí
  • 115 g hořkosladké nebo polosladké čokolády

Na polevu

  • 285 g másla
  • 420 g cukrářského cukru
  • 60 g kakaového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 60 ml husté smetany

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Vymažte dvě dortové formy.
  • Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  • Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti ve velké míse, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
  • Přidejte krystalový a hnědý cukr a šlehejte na vysoké otáčky 3-4 minuty, dokud není směs krémová.
  • Přidejte vejce, poté žloutky jeden po druhém a poté přidejte vanilkový extrakt.
  • Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
  • Přidejte suché ingredience ve 3 přídavcích, střídavě s podmáslím.
  • Odeberte 1 hrneček světlého těsta a nalijte ho do střední mísy.
  • Rozpusťte čokoládu a nalijte ji světlého těsta, které jste odložili, a míchejte, dokud se nespojí.
  • Do každé dortové formy nalijte rovnoměrnou vrstvu světlého těsta.
  • Nahoru nalijte čokoládové těsto.
  • Na čokoládové těsto nalijte zbývající světlé těsto.
  • Pomocí špejle promíchejte obě těsta dohromady.
  • Pečte 22–27 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Vyjměte koláče z trouby a nechte zcela vychladnout ve formách na mřížce.
  • Na polevu si ušlehejte máslo s cukrářským cukrem, kakaovým práškem, solí, vanilkou a smetanou.
  • Umístěte 1. patro koláče na velký servírovací talíř.
  • Navrch rovnoměrně rozetřete asi 3/4 hrnečku polevy.
  • Navrch dejte 2. patro a zbylou polevou potřete všechny strany a vršek.
Dvě formy na dort naplněné upečeným mramorovaným těstem.
Zdroj: sugarspunrun.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.