V neposlední řadě mohou mít mrkvánky též podobu buchtiček s mrkvovou náplní. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale velmi lahodný recept.
Ingredience
Těsto
- 300 g hrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g cukru krupice
- 42 g droždí
- 100 g změklého másla
- 2 žloutky
- špetka soli
Náplň
- 500 g mrkve
- 50 g másla
- 100 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 PL rumu
- špetka soli
Ozdoba
- 2 bílky
- mák
- moučkový cukr
Postup
- Do mísy prosejte obě mouky.
- V hrnečku smíchejte 2 polévkové lžíce mouky, 2 lžíce vlažného mléka, 2 lžíce cukru a rozdrobené droždí.
- Kvásek nechte vzejít na teplém místě.
- Do mísy k mouce přidejte všechny ostatní suroviny na těsto.
- Na závěr přidejte vzešlý kvásek a vypracujte v těsto.
- Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout na teplém místě.
- V mezidobě si očistěte a nastrouhejte mrkev.
- Nastrouhanou mrkev smíchejte v míse s oběma cukry, rumem a solí.
- Směs přendejte do hrnce a na mírném plameni přibližně 10 minut poduste.
- Následně si těsto rozdělte přibližně na 15 buchtiček a do jejich středu vložte lžičku vyhladnuté mrkvové náplně.
- Zabalte a v dlaních vytvarujte do buchtičky.
- Odkládejte na plech vymazaný máslem.
- Před vložením do trouby potřete mrkvánky bílkem, posypejte mákem a nechte kynout ještě přibližně 15 minut.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut dozlatova.
![Plněné mrkvánky.](https://www.receptia.cz/wp-content/uploads/2025/01/plnene-mrkvance.jpg)