Tato bábovka s mrkví je bohatá na chuť, jemná texturou a vláčná svým těstem. Stejně jako další sladké dobroty například naše nepřekonatelné mrkvové muffiny!
Co budeme potřebovat
- 240 ml rostlinného oleje
- 4 velká vejce
- 350 g cukru
- 135 ml jablečného protlaku
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička pomerančové kůry
- 315 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 260 g oloupané a nakrájené mrkve
- 130 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
Na cheesecakovou vrstvu
- 340 g smetanového sýra
- 50 g krystalového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Na glazuru
- 120 g moučkového cukru
- 30-45 ml čerstvé pomerančové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Formu na bábovku důkladně vymažte.
- Ve velké míse vyšlehejte olej, vejce, hnědý cukr, jablečný protlak, vanilku a pomerančovou kůru, dokud se nespojí.
- V další velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček, dokud se nespojí.
- Mokré ingredience nalijte do suchých ingrediencí a smíchejte dohromady, dokud se nespojí.
- Vmíchejte mrkev a pekanové ořechy.
- Nalijte a rozetřete polovinu těsta do formy.
- Ve střední misce vyšlehejte smetanový sýr, dokud nebude zcela hladký a krémový. Přidejte cukr, vejce a vanilku.
- Směs smetanového sýra rozetřete v rovnoměrné vrstvě na těsto na mrkvovou bábovku a snažte se vyhnout roztírání až k okrajům formy.
- Nalijte a rovnoměrně rozetřete zbývající těsto na bábovku a poté pomocí nože velmi jemně promíchejte těsto dohromady.
- Pečte 55–75 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu bábovku nevyjde čisté.
- Po dokončení vyjměte z trouby a nechte 30 minut vychladnout uvnitř formy.
- Před glazováním se ujistěte, že je bábovka z mrkve úplně vychladlá.
- Ingredience na glazuru smíchejte dohromady a pokapejte s ní bábovku.
Bábovku si připravte 1 den předem. Nechte ji zcela vychladnout, pevně zakryjte a poté chlaďte. Před podáváním ji nechte několik hodin stát při pokojové teplotě.
Nejlepší je ji ozdobit polevou těsně před podáváním.
Chcete-li ji zmrazit, nechte bábovku zcela vychladnout, pevně ji zabalte a zmrazte až na 3 měsíce.
Rozmrazte přes noc v lednici.