Buchtu z mrkve buď milujete, nebo nenávidíte. Přidáním pomerančů do tvarohu váš postoj změní, tak že se tvarohová buchta s mrkví stane vaším nejoblíbenějším moučníkem!
Co budeme potřebovat
Na tvaroh
- 1 velké vejce
- 4 velké žloutky
- 100 g krystalového cukru
- 125 ml pomerančové šťávy
- 2 lžičky kůry z pomeranče
- 40 g másla, nakrájené na malé kousky
Na těsto
- 4 velká vejce
- 200 g krystalového cukru
- 200 g hnědého cukru
- 180 ml olivového oleje
- 130 g jablečného pyré
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce kůry z pomeranče
- 300 g mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička kardamomu
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky soli
- 280 g strouhané mrkve
- 110 g nasekaných pistácií
Na polevu
- 115 g změklého másla pokojové teploty
- 230 g změklého smetanového sýra
- 390 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Na tvaroh prošlehejte jedno vejce se 4 žloutky, cukrem, šťávou z pomeranče a kůrou, dokud se dobře nespojí.
- Umístěte misku na vodní lázeň a vařte za častého šlehání do zhoustnutí, asi 10 minut.
- Odstraňte z plotny a zašlehejte máslo, míchejte, dokud se zcela nezapracuje a vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte formu.
- Na mrkvovou buchtu vyšlehejte vejce s oběma cukry, olivovým olejem, jablečnou omáčkou, vanilkou a pomerančovou kůrou, dokud se dobře nespojí.
- V samostatné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, skořicí, kardamomem, zázvorem, muškátovým oříškem a solí, dokud se dobře nespojí.
- Suché ingredience přidejte k mokrým ingrediencím a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmícháme nastrouhanou mrkev a nakrájené pistácie.
- Těsto vlijeme do formy.
- Pečte 30–35 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Buchtu nechte vychladnout po dobu 25 minut, vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
- Na polevu si ušlehejte máslo se smetanovým sýrem, dokud se dobře nespojí. Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Buchtu rozřízněte na půl a po krajích natřete polevu, tak aby vzniklo uprostřed místo, kam poté přidáte tvaroh z pomeranče.
- Přidejte druhou polovinu, kterou potřete zbylou polevou.