Mrkvové dortíčky

Mrkvové dortíčky
Příprava: 30 minut Vaření: 25 minut Počet porcí: 10

Dokonale sladké, tak akorát vlhké a s úžasně jemnou strukturou. Přesně takové jsou tyto muffiny plné vynikající mrkve. Však mrkev se dá využívat na spoustu lahůdek. Vynikající je například mrkvové smoothie.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce velikosti L
  • 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky čerstvé jemně nastrouhané mrkve

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 175°C a nachystáme si plech/formu na muffiny. Do každého otvoru vložíme papírový košíček a zatím odložíme stranou.
  • Nejdříve dáme do jedné mísy mouku, krupicový cukr, skořici, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a sůl. Promícháme suché suroviny a dáme bokem.
  • Do druhé misky dáme rostlinný olej, třtinový cukr, vejce, vanilkový extrakt a velmi důkladně našleháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.
  • Přisypeme suchou směs a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí v hladké těsto.
  • Těsto rozdělíme do formy na muffiny, přičemž každý otvor naplníme jen tak do 2/3.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 – 22 minut. Špejle musí být po zapíchnutí a vytažení ze středu čistá.
  • Vyndáme z trouby, na 5 – 10 minut odložíme a poté přendáme na kuchyňskou mřížku vychladit.
  • Jakmile muffiny vychladnou, můžeme podávat.
  • Když je dáme do vzduchotěsné nádoby, můžeme je skladovat v lednici až 14 dnů. Při pokojové teplotě maximálně 3 dny.

Tip: Pokud chceme muffin jako teplou snídani, dáme ho na 15 – 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Po vyjmutí dáme nahoru kousek čerstvého nesoleného másla, zakápneme javorovým sirupem a je hotovo.

Vynikající mrkvové muffiny s nádechem skořice.
Zdroj: https://www.lecremedelacrumb.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.