Dokonale sladké, tak akorát vlhké a s úžasně jemnou strukturou. Přesně takové jsou tyto muffiny plné vynikající mrkve. Však mrkev se dá využívat na spoustu lahůdek. Vynikající je například mrkvové smoothie.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 2 vejce velikosti L
- 2 – 3 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky čerstvé jemně nastrouhané mrkve
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 175°C a nachystáme si plech/formu na muffiny. Do každého otvoru vložíme papírový košíček a zatím odložíme stranou.
- Nejdříve dáme do jedné mísy mouku, krupicový cukr, skořici, jedlou sodu, kypřící prášek do pečiva a sůl. Promícháme suché suroviny a dáme bokem.
- Do druhé misky dáme rostlinný olej, třtinový cukr, vejce, vanilkový extrakt a velmi důkladně našleháme. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.
- Přisypeme suchou směs a mícháme, dokud se všechny suroviny nespojí v hladké těsto.
- Těsto rozdělíme do formy na muffiny, přičemž každý otvor naplníme jen tak do 2/3.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 – 22 minut. Špejle musí být po zapíchnutí a vytažení ze středu čistá.
- Vyndáme z trouby, na 5 – 10 minut odložíme a poté přendáme na kuchyňskou mřížku vychladit.
- Jakmile muffiny vychladnou, můžeme podávat.
- Když je dáme do vzduchotěsné nádoby, můžeme je skladovat v lednici až 14 dnů. Při pokojové teplotě maximálně 3 dny.
Tip: Pokud chceme muffin jako teplou snídani, dáme ho na 15 – 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby. Po vyjmutí dáme nahoru kousek čerstvého nesoleného másla, zakápneme javorovým sirupem a je hotovo.