Máte přebytek mrkve a nevíte, co s ní?
Vyzkoušejte 7 luxusních receptů na mrkvové polévky!
Je libo verzi s pomerančem, pikantní s květákem nebo raději tradičněji s dýní či bramborami?
Výběr je na vás.
Dobrou chuť!
Naše recepty
Inspirujte se také dalšími recepty na dýňové polévky. Je libo veganskou variantu s kokosovým mlékem nebo raději pikantní verzi pro gurmány? Vyzkoušejte je všechny!
Na co byste si měli dát pozor při nákupu mrkve?
Při nákupu mrkve se vždy ujistěte, že je na dotek pevná a má jasně oranžovou barvu. Vyvarujte se mrkve, která je na povrchu ochablá nebo zčernalá. Důležite je také rovnoměrné zabarvení. Tenké chloupky na mrkvi jsou známkou stáří a nejsou ideální. Popraskaná mrkev neznamená, že je špatná. Některé odrůdy jsou jemnější a šťavnatější a v důsledku toho také náchylnější k praskání, jak rostou.
Mrkvová nať je jedlá, nicméně z kořene vysává vlhkost, takže je lepší kupovat mrkev s odříznutou natí. Pokud mrkev s natí kupujete, měla by vypadat dobře, být krásně zelená a živá, ne křehká, zvladlá či hnědá. Nať co nejdříve odstraňte a použijte.
U mrkve v pytli se vyvarujte těch, které jsou uvnitř sáčku příliš vlhké nebo suché.
Jak dlouho můžete mrkev uchovávat?
Pokud bude uložena v prodyšném sáčku v ledničce, měla by zůstat svěží a sladká celé týdny.
Čerstvě sklizená mrkev z farmářského trhu vydá slušné množství vlhkosti, proto sáček vyměňte nebo do něj vložte papírový ručník, pokud si všimnete přebytečné vody.
Nedávejte mrkev do stejné zásuvky s jablky a jiným ovocem produkujícím ethylen. Mrkev tak zhořkne.
Pochlubte se nám do komentářů, jak vám polévky chutnaly a která je ta vaše TOP!