Máte chuť na něco dietního, výživného, ale zároveň chutného?
Co takhle vyzkoušet naše recepty na mrkvové saláty, které splňují vše výše zmíněné?
Inspirujte se tradičním Coleslawem, méně tradičním salátem s černou hořčicí a praženými arašídy či delikatesou s mangovo-křenovým dresinkem.
Dobrou chuť!
Naše recepty
Tipy, jak zamrazit mrkev
- Připravte si následující vybavení: škrabku na zeleninu (volitelně), prkénko a nůž, hrnec vroucí vody, štěrbinovou lžíci, mísu s ledovou vodou, plech na pečení, pečící papír a sáčky do mrazáku.
- Mrkev očistěte a ořízněte.
- Nemusíte ji loupat, ve skutečnosti zachováte více živin, pokud si slupky ponecháte, ale je to na vás.
- Nakrájejte je na centimetrová kolečka.
- Plátky mrkve vhoďte do vroucí vody, abyste je několik minut blanšírovali.
- Vyjměte je z vody děrovanou lžící a přendejte do mísy s ledovou vodou.
- Mrkev slijte a položte v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem.
- Dejte do mrazáku na hodinu nebo dvě, dokud nezmrzne.
- Mraženou mrkev přendejte do sáčku do mrazáku a pevně uzavřete.
Takto zmražená mrkev vydrží v mrazáku až 12 měsíců. Pokud vynecháte proces blanšírování, mrkev vydrží 2 měsíce.
Můžete zamrazit i již pečenou, restovanou či vařenou mrkev. Jednoduše ji přendáte do sáčků nebo do misek a dáte do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.
Rozmraženou mrkev použijte spíše do teplých jídel, protože již nedosáhne takových kvalit jako mrkev čerstvá. Může se rozmočit nebo ztratit texturu.
A jak saláty chutnaly vám? Napište nám do komentářů!