O mrkvovém dortu už jste jistě slyšeli. Proč si neupéct také mrkvové cukroví? Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!
Ingredience:
- 1 a 1/2 šálku oloupané nastrouhané mrkve
- 1 a 1/4 šálku ovesných vloček
- 1 šálek rozemletých ovesných vloček
- 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/4 šálku rozinek
- 1/3 šálku medu nebo javorového sirupu
- 1/3 šálku neslazeného jablečného pyré
- 1/4 šálku kokosového oleje
- 2 PL mletých lněných semínek
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky čajové mletého zázvoru
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ovesnou mouku, lněné semínko, prášek do pečiva, skořici, zázvor, muškátový oříšek a sůl.
- Přidejte mrkev, vlašské ořechy a rozinky, vše dobře promíchejte.
- V samostatné míse vyšlehejte med, jablečné pyré, kokosový olej a vanilkový extrakt. Pokud vám kokosový olej tuhne, vložte směs na několik vteřin do mikrovlnné trouby a pak ji rozmixujte dohladka.
- Tekutou směs nalijte do ovesné směsi a ručně ji míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto bude husté, mokré a lepivé.
- Pomocí polévkové lžíce vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem tvary sušenek.
- Pečte, dokud sušenky lehce nezezlátnou a nezpevní se na okrajích a na povrchu, přibližně 12-14 minut.
Všimli jste si, že na přípravu mrkvových vánočních sušenek není potřeba mouka? Inspirujte se i našimi dalšími recepty na cukroví bez mouky!