Pulzující vegetariánská polévka s vydatnou dýní, sladkou mrkví, trochou česneku, bylinkami a praženými slunečnicovými semínky vás krásně zasytí i zahřeje.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 šálek dýně, nakrájené na kousky
- 1 střední petržel, nasekaná
- 3 střední mrkve, nasekané
- 2 a ½ šálku zeleninového vývaru
- 1 čajová lžička provensálského koření
- ½ šálku 12% smetany + 2 lžíce na ozdobu
- sůl
- pepř
- špetka chilli prášku, podle chuti
- čerstvé bylinky
- pražená slunečnicová semínka
Postup
- Zahřejte olivový olej v hrnci na středním ohni.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte 2 až 3 minuty, dokud nezměknou a nezesklovatí.
- Přidejte dýni, petržel a mrkev a za občasného míchání restujte dalších 5 minut.
- Přidejte zeleninový vývar a provensálské koření a vše společně promíchejte.
- Snižte plamen, zakryjte a duste 25 minut.
- Polévku odstavte ze sporáku.
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte do hladka.
- Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
- Přidejte špetku chilli prášku.
- Přendejte do 6 servírovacích misek, ozdobte smetanou, bylinkami a slunečnicovými semínky.
- Podávejte teplé.