Mrkev celé těsto, krásně zvláční a dodá mu sladkost sobě vlastní. To samé udělá lahodný mascarpone sýr v kombinaci s pomerančovou šťávou. Celý dort bude tedy nejen dokonale vláčný, ale díky krému i skvěle dochucený.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 130 g cukru
- 120 ml oleje
- 4 vejce
- Šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- Lžička vanilkového extraktu
- 240 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Špetka muškátového oříšku
- Lžička mleté skořice
- 300 g najemno nastrouhané mrkve
- 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 3 lžíce nasekaných mandlí
Na krém
- 250 g mascarpone
- 100 g moučkového cukru
- Kůra a šťáva z ½ pomeranče
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů
- Do velké mísy dáme všechny mokré ingredience a smícháme je dohromady (kromě mrkve)
- Ve vedlejší míse promícháme všechny suché ingredience (kromě ořechů)
- Suché ingredience potom opatrně vmícháme do mokrých
- Mícháme, dokud se vše zcela nespojí
- Nakonec přidáme mrkev a ořechy, vše zapracujeme v hladké těsto
- Dortovou formu vymažeme máslem a těsto do ní vlijeme
- Mrkvový korpus pečeme přibližně 40 minut
- Mezitím si ušleháme mascarpone s cukrem
- Přidáme kůru z pomeranče a šťávu
- Mícháme, dokud se vše nespojí
- Když je korpus hotový, tak ho necháme ve formě vychladnout asi 10 minut, před tím než ho vyndáme a položíme na mřížku, kde zcela vychladne
- Poté korpus rozpůlíme, na dvě stejně velké části
- Potřeme je krémem a poloviny spojíme
- Krémem můžeme potřít celý jeho obvod nebo jen vršek
- Ozdobíme nasekanými ořechy a uložíme do lednice, dokud nebude čas ho servírovat