Tento recept je výjimečný díky pomerančovému mascarpone, který dortu dodá svěží letní chuť.
Ingredience na dort
- 130 g cukru
- 120 ml slunečnicového oleje
- 4 ks vejce
- šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče
- Semínka z poloviny lusku vanilky
- 240 g celozrnné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 špetky soli
- 1 špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
- 2 větší nastrouhané mrkve
- Hrst nasekaných vlašských ořechů
- Hrst nasekaných mandlí
- Pistáciové ořechy na posyp.
Ingredience na krém
- 250g italského mascarpone
- 100g moučkového cukru
- Kůra a šťáva z ½ pomeranče
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Ve velké misce smíchejte všechny mokré přísady – cukr, olej, vejce, semínka z lusku a kůru se šťávou z pomeranče.
- Vedle v míse smíchejte suché přísady – mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a mletou skořici.
- Vmíchejte suché přísady do mokrých, dokud není směs zcela spojená.
- Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a ořechy.
- Formu na dort vymažte máslem a lehce posypte cukrem, poté nalijte těsto a dávejte pozor, aby těsto nepřesáhlo ⅔ formy.
- Pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle vpíchlá uprostřed nebude čistá.
- Mezitím vyšleháme sýr mascarpone s cukrem, dokud nezískáme hladký krém.
- Přidejte čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu.
- Když je koláč hotový, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.
- Koláč vodorovně rozkrojte na polovinu a vytřete krémem. Krém natřete i navrch dortu.
- Nakonec posypte rozdrcenými pistáciovými ořechy a podávejte.