Mrkvový dort s oranžovým mascarpone

Mrkvový dort s oranžovým mascarpone

Tento recept je výjimečný díky pomerančovému mascarpone, který dortu dodá svěží letní chuť.

Ingredience na dort

  • 130 g cukru
  • 120 ml slunečnicového oleje
  • 4 ks vejce
  • šťávu a nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče
  • Semínka z poloviny lusku vanilky
  • 240 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 špetky soli
  • 1 špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 2 větší nastrouhané mrkve
  • Hrst nasekaných vlašských ořechů
  • Hrst nasekaných mandlí
  • Pistáciové ořechy na posyp.

Ingredience na krém

  • 250g italského mascarpone
  • 100g moučkového cukru
  • Kůra a šťáva z ½ pomeranče

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Ve velké misce smíchejte všechny mokré přísady – cukr, olej, vejce, semínka z lusku a kůru se šťávou z pomeranče.
  • Vedle v míse smíchejte suché přísady – mouku, prášek do pečiva, sůl, muškátový oříšek a mletou skořici.
  • Vmíchejte suché přísady do mokrých, dokud není směs zcela spojená.
  • Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev a ořechy. 
  • Formu na dort vymažte máslem a lehce posypte cukrem, poté nalijte těsto a dávejte pozor, aby těsto nepřesáhlo ⅔ formy.
  • Pečte asi 40 minut, nebo dokud špejle vpíchlá uprostřed nebude čistá.
  • Mezitím vyšleháme sýr mascarpone s cukrem, dokud nezískáme hladký krém. 
  • Přidejte čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu.
  • Když je koláč hotový, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.
  • Koláč vodorovně rozkrojte na polovinu a vytřete krémem. Krém natřete i navrch dortu.
  • Nakonec posypte rozdrcenými pistáciovými ořechy a podávejte.
Mrkvový dort posypaný pistáciemi
Zdroj: nirvanacakery.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.