Klasický tvarohový dort doplněný o strouhanou mrkev, která těsto krásně zvláční a o to víc bude nadýchané. Vyzkoušejte tento netradiční recept.
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 2 žičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 300 ml oleje
- 200 g třtinového cukru
- lžička vanilkového extraktu
- 300 g strouhané mrkve
- 100 g nasekaných ořechů (pekanové, vlašské)
- 65 g rozinek (nepovinné)
Na polevu
- 225 g smetanového sýra
- 140 g moučkového cukru
- 80 ml smetany ke šlehání
- 50 g nasekaných ořechů na ozdobu
Postup
- Troubu si předehřejeme 180 stupňů
- Vymažeme a vysypeme si dortovou formu a dno vyložíme pečícím papírem
- Ve větší misce smícháme mouku, jedlou sodu, sůl a skořici
- Ve vedlejší misce promícháme olej, cukr a vanilku
- Dostupně budeme zašlehávat vejce
- Do mokrých ingrediencí postupně vmícháme suché
- Těsto musí mít hladkou konzistenci bez hrudek
- Pak začneme přimíchávat mrkev, ořechy a rozinky
- Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme přibližně 35 – 40 minut
- Při testu špejlí, musí být špejle suchá
- Poté co je dort upečený, vyndáme ho z trouby a necháme ho vychladit
- Ve velké míse smícháme smetanový sýr s cukrem, dokud krém nebude nadýchaný a jemný
- Přilijeme smetanu a šleháme na vysokou rychlost, dokud nebude mít krém tužší konzistenci
- Vychladlý korpus rozřízneme napůl a půlky pomažeme krémem
- Polovina spolu spojíme a vršek dortu potřeme opět krémem a posypeme ořechy