Mrkvový dort z ořechů

Mrkvový dort z ořechů
Příprava: 50 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 10

Vláčný, nadýchaný, bezlepkový mrkvový dort z mandlové mouky potřený dokonalou polevou ze smetanového sýra má naprosto perfektní chuť i texturu. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 3 šálků mandlové mouky plus další na vysypání forem
  • 3/4 šálku vlašských nebo pekanových ořechů plus další na zdobení dortu
  • 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1 a lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 5 velkých vajec
  • 3/4 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku javorového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky strouhané mrkve
  • 1/2 šálku řepkového oleje
  • 3/4 šálku strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku rozinek

Na krém:

  • 230 g sýra Philadelphia
  • 2 lžíce másla pokojové teploty
  • 2 až 3 šálky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1/4 lžičky soli

Postup

Příprava korpusu:

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Dvě 20 cm kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem a poté postříkejte olejem ve spreji.
  • Lehce poprašte mandlovou moukou, přebytek vyklepte.
  • Ořechy rozprostřete v jedné vrstvě na pečicí papír s okrajem.
  • Vložte do trouby a pečte, dokud nebudou opečené a voňavé, asi 8 minut.
  • Vyjměte na prkénko.
  • Nechte mírně vychladnout.
  • Odměřte ¾ šálku ořechů a poté je najemno nasekejte do těsta.
  • Zbytek si nechte na zdobení dortu.
  • Ve střední míse prošlehejte prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček a zbývající 3 šálky mandlové mouky.
  • V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte vejce a třtinový cukr, dokud nebude směs nadýchaná a téměř neztrojnásobí objem, asi 5 až 7 minut.
  • Vmíchejte javorový sirup a vanilku.
  • Mrkev nastrouhejte a osušte.
  • Vložte do čisté střední mísy.
  • Vmíchejte olej, kokos, rozinky a nasekané ořechy.
  • Mixér nechte běžet na nízkou rychlost a do vaječné směsi přidejte jednu třetinu směsi mandlové mouky.
  • Jakmile se zapracuje, přidejte polovinu mrkvové směsi.
  • Přidejte další jednu třetinu moučné směsi, poté zbývající mrkvovou směs a poté poslední třetinu moučné směsi, po každém přidání plně zapracujte.
  • Těsto rozdělte mezi připravené formy a uhlaďte vršky.
  • Korpusy pečete, dokud na povrchu lehce nezhnědnou a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 20 až 25 minut.
  • Dejte formy na mřížku a nechte 10 minut vychladnout.
  • Opatrně přejeďte tupým nožem kolem okrajů, aby se korpusy uvolnily, a poté je překlopte na mřížku, aby úplně vychladly.

Příprava krému:

  • Zatímco se korpusy pečou, připravte si krém.
  • Ve velké mixovací nádobě nebo v misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte dohromady sýr a máslo, dokud se hladce nespojí, asi 2 minuty a podle potřeby zastavte, abyste nádobu seškrábali.
  • Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu přidejte 2 šálky moučkového cukru.
  • Šlehejte, dokud se nezapracují.
  • Přidejte poslední šálek cukru a šlehejte, dokud nebude krém tuhý a sladký.
  • Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a sůl.
  • Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude krém hladký a nadýchaný, asi 4 minuty.
  • Dejte do lednice trochu ztuhnout, zatímco se korpusy dále pečou a chladnou.
  • Pokud krém příliš ztuhne, nechte ho chvíli stát při pokojové teplotě, dokud nebude snadno roztíratelný.
  • Ořízněte klenutý vršek jednoho korpusu tak, aby byl rovný, a poté ho položte oříznutou stranou nahoru na servírovací talíř.
  • Kolem okrajů zastrčte proužky pečícího papíru.
  • Navrch natřete 1/3 krému.
  • Přiklopte dalším korpusem, klenutou stranou nahoru a natřete další třetinou krému.
  • Přiklopte zbylým korpusem, klenutou stranou nahoru.
  • Vršek potřete silnou vrstvou krému a strany také trochu potřete.
  • Podle libosti ozdobte zbylými ořechy.
Bezlepkový mrkvový dort z mandlové mouky potřenýpolevou ze smetanového sýra a ozdobený ořechy.
www.wellplated.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.