Vláčný, nadýchaný, bezlepkový mrkvový dort z mandlové mouky potřený dokonalou polevou ze smetanového sýra má naprosto perfektní chuť i texturu. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 3 šálků mandlové mouky plus další na vysypání forem
- 3/4 šálku vlašských nebo pekanových ořechů plus další na zdobení dortu
- 1 lžička prášku do pečiva bez lepku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 a lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 5 velkých vajec
- 3/4 šálku třtinového cukru
- 1/3 šálku javorového sirupu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky strouhané mrkve
- 1/2 šálku řepkového oleje
- 3/4 šálku strouhaného kokosu
- 1/2 šálku rozinek
Na krém:
- 230 g sýra Philadelphia
- 2 lžíce másla pokojové teploty
- 2 až 3 šálky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/8 čajové lžičky mandlového extraktu
- 1/4 lžičky soli
Postup
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 175°C.
- Dvě 20 cm kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem a poté postříkejte olejem ve spreji.
- Lehce poprašte mandlovou moukou, přebytek vyklepte.
- Ořechy rozprostřete v jedné vrstvě na pečicí papír s okrajem.
- Vložte do trouby a pečte, dokud nebudou opečené a voňavé, asi 8 minut.
- Vyjměte na prkénko.
- Nechte mírně vychladnout.
- Odměřte ¾ šálku ořechů a poté je najemno nasekejte do těsta.
- Zbytek si nechte na zdobení dortu.
- Ve střední míse prošlehejte prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a hřebíček a zbývající 3 šálky mandlové mouky.
- V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte vejce a třtinový cukr, dokud nebude směs nadýchaná a téměř neztrojnásobí objem, asi 5 až 7 minut.
- Vmíchejte javorový sirup a vanilku.
- Mrkev nastrouhejte a osušte.
- Vložte do čisté střední mísy.
- Vmíchejte olej, kokos, rozinky a nasekané ořechy.
- Mixér nechte běžet na nízkou rychlost a do vaječné směsi přidejte jednu třetinu směsi mandlové mouky.
- Jakmile se zapracuje, přidejte polovinu mrkvové směsi.
- Přidejte další jednu třetinu moučné směsi, poté zbývající mrkvovou směs a poté poslední třetinu moučné směsi, po každém přidání plně zapracujte.
- Těsto rozdělte mezi připravené formy a uhlaďte vršky.
- Korpusy pečete, dokud na povrchu lehce nezhnědnou a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 20 až 25 minut.
- Dejte formy na mřížku a nechte 10 minut vychladnout.
- Opatrně přejeďte tupým nožem kolem okrajů, aby se korpusy uvolnily, a poté je překlopte na mřížku, aby úplně vychladly.
Příprava krému:
- Zatímco se korpusy pečou, připravte si krém.
- Ve velké mixovací nádobě nebo v misce stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem šlehejte dohromady sýr a máslo, dokud se hladce nespojí, asi 2 minuty a podle potřeby zastavte, abyste nádobu seškrábali.
- Snižte rychlost mixéru na minimum a pomalu přidejte 2 šálky moučkového cukru.
- Šlehejte, dokud se nezapracují.
- Přidejte poslední šálek cukru a šlehejte, dokud nebude krém tuhý a sladký.
- Přidejte vanilkový a mandlový extrakt a sůl.
- Zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude krém hladký a nadýchaný, asi 4 minuty.
- Dejte do lednice trochu ztuhnout, zatímco se korpusy dále pečou a chladnou.
- Pokud krém příliš ztuhne, nechte ho chvíli stát při pokojové teplotě, dokud nebude snadno roztíratelný.
- Ořízněte klenutý vršek jednoho korpusu tak, aby byl rovný, a poté ho položte oříznutou stranou nahoru na servírovací talíř.
- Kolem okrajů zastrčte proužky pečícího papíru.
- Navrch natřete 1/3 krému.
- Přiklopte dalším korpusem, klenutou stranou nahoru a natřete další třetinou krému.
- Přiklopte zbylým korpusem, klenutou stranou nahoru.
- Vršek potřete silnou vrstvou krému a strany také trochu potřete.
- Podle libosti ozdobte zbylými ořechy.