Budete potřebovat:
Na těsto:
- 220 gramů mrkve
- 175 gramů másla
- 175 gramů hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 vejce
- 2 lžíce podmáslí nebo jogurtu
- 50 gramů mletých mandlí
- ½ lžičky skořice mleté
- špetku soli
Na krém:
- 700 gramů krémového sýru (buko, lučina a podobně)
- 500 gramů mascarpone
- 80 gramů moučkového cukru
- 1 až 2 citrony
Postup přípravy:
- Nejprve si troubu předehřejte na 160 °C.
- Do mísy sesypejte mouku, sůl, skořici a kypřící prášek
- Druhou mísu naplňte máslem, cukrem a prošlehejte.
- Vejce si rozklepněte: žloutky a bílky zvlášť.
- Do mísy s máslem a cukrem přidejte žloutky, podmáslí a pečlivě promíchejte.
- Nakonec přidejte i moučnou směs, mandle a mrkev a promíchejte.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně je též vmíchejte do těsta.
- Pečící formu o průměru okolo 20 centimetrů vyložte pečícím papírem.
- Pečte asi 1 hodinu, poté upečený korpus vyndejte a nechte stát asi 10 minut, pak se vám snadno vyndá z formy.
- Nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém: mascarpone, sýr a moučkový cukr promíchejte a dochuťte citronovou šťávou.
- Korpus 2 x podélně přeřízněte, vzniknou vám 3 díly.
- Na spodní díl namažte asi ¼ krému.
- Poté na krém položte druhý díl těsta a opět jej namažte krémem.
- Stejný postup je i u třetího dílu.
- Celý koláč (dort) potřete zbytkem krému.
- Dejte zchladnout do lednice alespoň na dvě hodiny.