Mrkvový koláč s mascarpone

Mrkvový koláč s mascarpone

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 220 gramů mrkve
  • 175 gramů másla
  • 175 gramů hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 2 lžíce podmáslí nebo jogurtu
  • 50 gramů mletých mandlí
  • ½ lžičky skořice mleté
  • špetku soli

Na krém:

  • 700 gramů krémového sýru (buko, lučina a podobně)
  • 500 gramů mascarpone
  • 80 gramů moučkového cukru
  • 1 až 2 citrony

Postup přípravy:

  • Nejprve si troubu předehřejte na 160 °C.
  • Do mísy sesypejte mouku, sůl, skořici a kypřící prášek
  • Druhou mísu naplňte máslem, cukrem a prošlehejte.
  • Vejce si rozklepněte: žloutky a bílky zvlášť.
  • Do mísy s máslem a cukrem přidejte žloutky, podmáslí a pečlivě promíchejte.
  • Nakonec přidejte i moučnou směs, mandle a mrkev a promíchejte.
  • Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a opatrně je též vmíchejte do těsta.
  • Pečící formu o průměru okolo 20 centimetrů vyložte pečícím papírem.
  • Pečte asi 1 hodinu, poté upečený korpus vyndejte a nechte stát asi 10 minut, pak se vám snadno vyndá z formy.
  • Nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte krém: mascarpone, sýr a moučkový cukr promíchejte a dochuťte citronovou šťávou.
  • Korpus 2 x podélně přeřízněte, vzniknou vám 3 díly.
  • Na spodní díl namažte asi ¼ krému.
  • Poté na krém položte druhý díl těsta a opět jej namažte krémem.
  • Stejný postup je i u třetího dílu.
  • Celý koláč (dort) potřete zbytkem krému.
  • Dejte zchladnout do lednice alespoň na dvě hodiny.
mrkvový koláč s náplní i polevou z krému mascarpone s oříšky
Zdroj foto: lovingitvegan.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.