Tento salát ze spirálek marinované zeleniny je jednoduchý na přípravu, bohatý na živiny, zdravý a také naprosto delikátní! Do 30 minut tak máte vykouzlenou skvělou lehkou večeři či přílohu.
Ingredience
- 2 velké mrkve, oloupané
- 1 středně velký celer, oloupaný
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa (nebo červeného vinného octa)
- 1 lžička medu nebo agávového sirupu (javorový sirup je také v pořádku)
- šťáva z 1/2 limetky
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky mořské soli
- 3 lžíce nebo více pražených dýňových semínek
- 2–3 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Nejprve očistěte zeleninu.
- Odřízněte vrcholy mrkve i celeru.
- Oloupejte zeleninu škrabkou.
- Umístěte ji do spirálového kráječe a udělejte spirály z veškeré zeleniny.
- Pokud nemáte spirálový kráječ, můžete použít struhadlo nebo zeleninu nakrájejte na nudličky julienne.
- Do misky vložte spirálky a přidejte všechny přísady kromě petrželky a dýňových semínek.
- Promíchejte a nechte 20-30 minut odležet v lednici.
- Po 30 minutách vyndejte misku z lednice, přidejte petrželku a dýňová semínka.
- Podávejte ihned nebo nechte v lednici na později.
Vyzkoušejte i naše recepty na celerové saláty! Jsou zdravé, svěží a výživné. Podívejte se na osm nejoblíbenějších variant a najděte si svého favorita.