Tato citronová delikatesa s lehkou polevou jsou jako záblesk slunečních paprsků, proto jsou nejlepší volbou do deštivého nebo sychravého počasí. Stejně tak vám ponurý den mohou rozzářit citronové koláče od nás!
Co budeme potřebovat
Na drobenku
- 30 g hladké mouky
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce másla
Na muffiny
- 2 velká vejce
- 125 ml rostlinného oleje
- 150 g krupicového cukru
- kůra ze 2 citronů
- 1 lžička citronového extraktu (volitelně)
- 125 ml podmáslí
- 60 g citronové šťávy
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 250 g hladké mouky
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky.
- Smíchejte ingredience na drobenku a promíchejte prsty, dokud se máslo nezapracuje a směs nebude mít suchou drobivou texturu.
- Ve velké míse prošlehejte vejce, olej, cukr a kůru, dokud se dobře nespojí.
- Všlehejte extrakt, podmáslí a citronovou šťávu.
- Vmícháme prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl a poté vmícháme mouku.
- Těstem naplňte 11-12 košíčků na muffiny a posypte je drobenkou.
- Pečte 20–23 minut, dokud těsto nevykyne a párátko nevyjede čisté.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formách a poté je vyndejte na chladicí mřížku.