Jednoduchý a voňavý recept s lososem na pánvi. Není nic lepšího než křehké, rozpadající se maso ovoněné luxusní kombinací bylinek a nejlepšího sýra. Zkuste i další bylinkové kombinace v těchto receptech.
Co budeme potřebovat
Na lososa
- 4 filety lososa s kůží
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky čerstvě černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké šalotky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička červené papriky
- 250 ml kokosového mléka (nebo smetany na vaření)
- 80 g mascarpone
- 120 g parmazánu (strouhaného)
- 2 citrony
- 3 lžíce čerstvé pažitky
- 3 lžíce čerstvého kopru
Na přílohu
- 2 střední cukety (nakrájené)
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- 240 g kuskusu
- 2 lžíce piniových oříšků
- rukola
- křupavá bageta
Postup
- Filety lososa položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby oschly.
- Lososa z obou stran osolte a opepřete.
- Rozpalte olej ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
- Když je olej horký, přidejte lososa kůží dolů.
- Vařte, dokud není kůže křupavá, asi 4–5 minut.
- Opatrně otočte a opékejte druhou stranu, asi 3 minuty.
- Lososa vyjmeme z pánve a dáme stranou.
- Mezitím do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a vařte, dokud nebude průhledná, asi 3 minuty.
- Přidejte česnek a vařte dalších 30 sekund.
- Zalijte kokosovým mlékem nebo hustou smetanou a sýrem mascarpone a poté míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí.
- Přidejte parmazán, šťávu ze 2 citronů a čerstvé bylinky a poté promíchejte, aby se vše spojilo.
- Ochutnejte omáčku a podle potřeby dochuťte.
- Odstraňte z plotny, a poté vraťte lososa do pánve.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Položte cuketu na pečicí papír a pokapejte 2 lžícemi oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Opékejte ji do měkka, asi 15–20 minut.
- Dejte 300 ml vody do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte kuskus, zahřejte ho na mírné teplotě, poté ho přikryjte a nechte stranou, dokud se všechna voda nevsákne, asi 5 minut.
- Kuskus načechrejte vidličkou, zakápněte zbývajícími 2 lžícemi oleje. Přidejte cuketu a piniové oříšky.
- Jemně promíchejte, aby se vše spojilo.
- Podávejte s lososem připraveným na pánvi a smetanovo-parmazánovou omáčkou.