Chystáte se na Velikonoce? Pak rozhodně neváhejte vyzkoušet recepty na velikonoční mazanec.
Tato luxusní sladká pochoutka nesmí o svátcích jara na vašem stole chybět.
Překvapte své nejbližší i přátele a připravte jim hostinu, na kterou hned tak nezapomenou.
Možná, že mezi našimi recepty najdete svůj nový oblíbený kousek, ke kterému se budete pravidelně vracet a dáte mu přednost před svým rodinným receptem.
Naše recepty
Proč pečeme mazanec?
Velikonoce patří k nejdůležitějších křesťanským svátkům, které jsou zároveň i svátky jara. Pro naše předky byl mazanec oblíbenou a hojně vítanou lahůdkou, neboť bylo běžné, že se postili od masa. Pečení mazance je tradicí již od 16. století.
Tenkrát se pekly sladké kynuté bochánky, aby se mohla oslavit bohyně jara. Později tento zvyk přetrval i po přijetí křesťanství a bochánky zdobené rozinkami či mandlemi se dávaly chudým.
Pekl se na Bílou sobotu, aby jej bylo možné vzít do kostela o Velikonoční neděli a nechat jej posvětit. Kněz mu dal svaté pomazání, díky čemuž vlastně vznikl i ten název pomazanec, respektive dnes používaný mazanec.
Je dobré zmínit, že dříve byly rozhodující i majetkové poměry v jednotlivých rodinách. U těch méně majetných byl běžný jeden větší mazanec. Rozdělil se na tolik dílů, kolik členů daná rodina měla. Oproti tomu v bohatých rodinách se vždy pekl pro každého člena malý bochánek, aby měl každý svůj.