Pokud neznáte naan, je to v podstatě jen plochý chléb z Indie. Je měkký, měkký, nadýchaný a tak neuvěřitelně univerzální.
V tomto článku se dozvíte kdy byl poprvé vyroben, s čím ho můžeme podávat a jak si ho nejsnadněji připravit, abyste si ho mohli vychutnat i u vás doma!
Co je placka naan a její historie
Tato placka nebo chléb, který pochází z Asie, je poprvé zmiňován na začátku 14. století indickým básníkem. Jeho původ bude však mnohem starší. Tato nadýchaná placka byla tedy poprvé upečena asi před 2500 lety a vznikla na základě experimentu po příchodu kvasnic do Indie z Egypta (kde se kvasnice používaly k vaření piva a pečení kynutého chleba od roku 187 př. n. l.).
V průběhu staletí se naan rozšířil do Afganistánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Íránu a čínských oblastí. V roce 1799 poznal západní svět naan díky Williamu Tookeovi, anglickému historikovi a duchovnímu, který se o tomto chlebu zmínil ve svých zápisech a poté ve své Encyklopedii Ruska.
Díky popularitě své naan se tento chléb rychle stal nezbytnou součástí indických restauracích v Evropě, USA a Kanadě. V současné době lze chléb naan snadno najít téměř ve všech potravinách.
Těsto Naan se skládá z mouky, vody, jogurtu a droždí a poté se tradičně vaří v peci tandoor.

Další typy podobných placek
Chapati – tento indický chléb se vyrábí kombinací stejné mouky pro naan s vodou a solí, ale bez droždí.

Paratha – je tradiční thajský chléb oblíbený v mnoha regionech jihovýchodní Asie. Těsto se vyrábí z mouky, vody a rostlinného oleje a poté se vaří v tawa, indické litinové pánvi.

Melopan – je japonský sladký chléb, oblíbený také v Koreji a Číně, ochucený melounem a plněný čokoládou, sladkým krémem nebo karamelem.

Baozi – také nazývaný jen Bao, je čínská bílá houska plněná masem nebo zeleninou. Současná verze Bao se může servírovat jako klasický burger, buď sladký, nebo slaný.

Nutriční hodnoty naanu (na 100 g)
Kalorie | Tuky | Sacharidy | Bílkoviny | Vláknina |
251 kcal | 7 g | 37 g | 11 g | 5 g |
Video recept na naan
S čím jíst naan
I když je obyčejný naan lahodný, tento chléb je často plněný různými přísadami a kořením. Nejznámější náplně a pokrmy konzumované s touto plackou jsou:
Keema Naan – je plněný mletým skopovým, kozím nebo jehněčím masem.
Peshawar Naan – je plněný směsí ořechů a rozinek.

Kulcha Naan – je plněný cibulí a bramborami.
Paneer Naan – je plněný indickým sýrem.

Česnekový naan – rozdrťte jeden malý stroužek česneku na 70 g másla, potřete naan a vložte pod gril, dokud se máslo nerozpustí
Kuřecí kari – kuřecí maso ve smetanové omáčce je velmi oblíbeným pokrmem, který se s naanem podává. Připravte se toto skvělé kuře v indické omáčce s námi a tímto receptem na kuřecí kari.
Máslové kuře – další možností jak si tuto skvělou placku vychutnat je toto butter chicken, které s naanem tvoří perfektní kombinaci.

Kari z cizrny – pro nemasožravce je skvělý i tento recept na cizrnové kari, které se úžasně hodí k nadýchanému chlebu.
Dhal z červené čočky – pokud preferujete zeleninové pokrmy vychutnejte si tento indický čočkový dhal s lahodnou nadýchanou plackou.

Jak naan uložit
Po uvaření naan nechte zcela vychladnout, aby se zabránilo kondenzaci. Po vychladnutí uchovávejte naan v sáčku na zip. Naan vydrží 1-2 dny při pokojové teplotě, nebo 4-5 dní v lednici. Pro delší skladování můžete naan také zmrazit.
Jak naan zamrazit
Chcete-li svůj naan zmrazit, nejprve jej nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, poté jej přeneste do mrazicího sáčku se zipem, opatřete štítkem a datem, a poté ho vložte do mrazničky. Zkuste svůj zmrazený naan spotřebovat během několika měsíců. Zmrazený naan rychle při pokojové teplotě rozmrzne.