Vůbec nezáleží na tom, jestli chystáte pohoštění pro rodinnou sešlost, firemní večírek nebo třeba narozeninovou párty. Plněné žampiony jsou zárukou, že si pochutná opravdu každý a ještě bude chtít několikrát přidat. Lepší je vždy udělat dvojitou porci.
Ingredience:
- 450 g bílých žampionů
- 2 – 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malou nakrájenou cibuli
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1/2 hrnku čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 1 polévková lžíce čerstvé petrželky
- 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky mořské soli
- Špetka mletého chilli
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Velký plech vyložíme pečícím papírem a odložíme zatím stranou.
- Žampiony zbavíme nožiček, ty nasekáme a kloboučky otřeme papírovou utěrkou.
- Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje na středním ohni a přidáme cibuli s nakrájenými nožičkami žampionů.
- Restujeme zhruba 5 minut, pak přihodíme česnek a necháme 1 minutu povařit. Odstraníme z plotny.
- V misce smícháme strouhanku, parmezán, petržel, tymián, citronovou kůru, sůl a mleté chilli. Poté vmícháme teplou houbovou směs z pánve a naskládáme kloboučky žampionů na připravený plech.
- Lžíci do nich rozdělíme náplň a pokapeme zbývajícím olivovým olejem.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 až 25 minut, záleží na typu trouby. Jakmile jejich povrch zezlátne, jsou hotové.
- Vyjmeme je z trouby a ihned servírujeme.
Tip: Jestli jste velkými fanoušky pokrmů s tímto druhem přílohy, mrkněte, jaké recepty na halušky/noky vám budou vyhovovat.