Zelené bylinky jsou základním kamenem každé kuchyně a rozhodně to není jen o špenátu. Naopak se hojně využívají také kopřivy, petržel, pažitka a mnoho dalších. Receptura je rychle připravená a zamiluje si jí opravdu každý.
Ingredience:
- 3 bílé rohlíky
- 4 vejce
- 80 g změklého čerstvého neslaného másla
- 280 g uzeného masa
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Špetka muškátového oříšku
- 50 g čerstvého špenátu
- 40 g čerstvých jarních bylinek (petržel, pažitka, kopřiva)
- 1 a 1/2 hrnku vývaru s mlékem
- Máslo a strouhanka na vymazání pekáčku
Postup:
- Uzené maso dáme do hrnce a zalijeme vodou v dostatečném množství, aby její hladina končila cca 2 cm nad masem.
- Necháme vařit po dobu 1 hodiny. Poté maso vyjmeme a vývar z něj odložíme stranou.
- Pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Bylinky očistíme, důkladně propereme a spaříme horkou vodou. Znovu opláchneme a nasekáme.
- Kopřivy hlavně zbavíme všech tvrdých částí stonků a vše nasekáme.
- Rohlíky nakrájíme na kousky velké asi 1,5 cm a dáme do velké mísy. Zalijeme teplým mlékem a vývarem z uzeného masa.
- Do jiné misky dáme žloutky, změklé máslo a našleháme. Z bílků a špetky soli vypracujeme tuhý sníh.
- Máslo se žloutky dáme k rohlíkům, přihodíme nakrájené uzené maso i bylinky a zamícháme.
- Nakonec vmícháme sníh z bílků, osolíme, opepříme, přihodíme špetku muškátového oříšku a promícháme.
- Přendáme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme do zlatova cca 20 – 30 minut.
- Ještě teplou nádivku servírujeme, ale může se konzumovat i vychladlá.