Vlašské ořechy se většinou jedí samotné jako svačina. Zkuste si z nich, ale připravit o lahodnou ořechovou náplň do jemného koláče. Určitě vám zachutná! Nebo si připravte další dobrotu v podobě lahodného ořechového dortu, ten taktéž nemá chybu.
Co budeme potřebovat
Na krustu
- 180 g mouky
- 100 g másla (na kostičky)
- 1 lžička soli
- 1 žloutek
- 2 lžíce studené vody
Na náplň
- 100 g vlašských ořechů
- 2 vejce
- 150 ml tmavého kukuřičného sirupu
- 30 g másla (rozpuštěného)
- 40 g hnědého cukru
- 1 lžička skořice v prášku
- špetka soli
Postup
- Mouku a sůl prosejeme do velké mísy.
- Přidejte studené nakrájené máslo a promíchejte.
- Vmíchejte vaječný žloutek a 2 lžíce studené vody, jemně prohněťte, aby vzniklo těsto.
- Dejte do lednice alespoň na 30 minut.
- Ořechovou nádivku připravíme rozšleháním 2 vajec ve střední míse.
- Přidejte hnědý cukr, sůl, tmavý kukuřičný sirup, rozpuštěné máslo a skořici. Dobře promíchejte.
- Vlašské ořechy nasekáme nahrubo na malé kousky a dáme stranou.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Těsto rozválejte a položte ho do kulaté koláčové formy.
- Odstraňte přebytečné těsto kolem okrajů.
- Po celém těstu rovnoměrně rozprostřete nasekané vlašské ořechy a nalijte náplň.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde čistá.