Každý má ten svůj oblíbený recept na dukátové buchtičky, ale není na škodu vyzkoušet občas trochu jiný a zjistit, jak bude chutnat a v čem se liší od toho našeho.
Ingredience:
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 50 g cukru
- 200 ml vlažného mléka
- 80 g másla
- 3 žloutky
- špetka soli
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 2 lžíce moučkového cukru
Na omáčku:
- 2 vaječné žloutky
- 4 lžíce přírodního cukru
- 1 smetana ke šlehání
- 1 – 2 polévkové lžíce vanilkové esence
- 500 ml mléka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
- Mouku prosejeme do velké mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a třetinu vlažného mléka. Trochu promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.
- Mezitím dáme ohřát zbývající mléko a rozpustíme v něm 40 g másla s cukrem (nemusí se vařit). Odstavíme a přidáme vaječné žloutky, citronovou kůru, sůl a důkladně zamícháme.
- Vzniklou směs přilijeme do mísy k mouce s kváskem a vypracujeme hladké těsto, které se musí lehce oddělovat od stěn mísy a měly by se na něm tvořit bublinky.
- Poté zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 20 minut kynout. Vymažeme pekáč máslem a zatím odložíme.
- Těsto vyklopíme na vál, znovu prohněteme a vyválíme z něj dlouhý váleček o tloušťce asi 3 cm.
- Odkrajujeme kousky těsta a skládáme vedle sebe do pekáčku. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 200°C a povrch buchtiček potřeme zbývajícím rozpuštěným máslem.
- Vložíme do trouby na nejnižší rošt a pečeme cca 35 minut do zlatohněda.
- V průběhu pečení buchtiček dáme do misky vaječné žloutky, cukr i smetanu a našleháme do pěny.
- Přidáme vanilkovou esenci a vše znovu promícháme. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme škrob, přilijeme vaječnou směs a důkladně promícháme.
- Na mírném ohni pomalu zahříváme a stále mícháme, aby byla omáčka krémová. Nesmí se začít vařit, jinak by se srazila.