Výroba tohoto úžasného dortíku s pudinkovou texturou je mnohem jednodušší, než byste si mysleli. Klíčem ke skvělému receptu na suflé je doba pečení. Co chceme je, aby se po vyjmutí z trouby ve středu mírně chvělo, takže když do něj ponoříte lžíci, bude jako pudink.
Co budeme potřebovat
- 125 g krystalového cukru (+ 2 lžíce cukru na formičky na vysypání)
- 125 ml mléka
- Lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- Špetka soli
- Lžička zakysané smetany
- Moučkový cukr
Postup
- Rošt trouby nastavíme do nejnižší možné polohy
- Troubu předehřejeme troubu na 200 stupňů
- Zapékací formičky si vymažeme bohatou vrstvou másla a lehce poprášíme, každou z nich 2 lžícemi cukru
- Formičky vložíme do lednice a chladíme, dokud nebudou připraveny k použití
- Na střední teplotu svaříme mléko a citronovou kůru
- Odstraníme z tepla a ochladíme
- Elektrickým mixérem ušleháme 125 g cukru společně se 3 žloutky ve velké míse, dokud nebudou světlé a nadýchané
- Postupně vmícháme mouku, dokud se vše nepromíchá
- Do vaječné směsi přidáme mléčnou směs a důkladně promícháme
- Přidáme citronovou šťávu a sůl
- Směs umístíme zpět na plotnu na mírnou teplotu a za stálého míchání vaříme asi 3 minuty, dokud směs nezhoustne a nebude krémová
- Hrnec odstraníme z tepla a zcela schladíme
- V samostatné misce vyšleháme bílky se zakysanou smetanou, dokud se nevytvoří měkké sněhové vrcholy
- Do vychladlé vaječné směsi vmícháme asi čtvrtinu bílků, aby zesvětlala
- Poté za pomoci gumové stěrky jemně vmícháme zbývající bílky, dokud se nezapracují
- Směs jemně nalijte do připravených formiček na suflé a naplním je až po okraj
- Suflé pečeme na 200 stupňů po dobu 10 minut
- Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pokračujeme v pečení další 4 minuty, dokud vnější strana neztuhne a střed se při zatřesení mírně neklepe
- Po vyndání suflé ještě poprášíme moučkovým cukrem a ihned podáváme