Pokud si svůj makový závin chcete něčím ozvláštnit, přidejte do náplně třeba švestky. Výsledek bude díky přítomnosti ovoce vláčný, šťavnatější a také vitamínově vydatnější.
Ingredience na těsto
- 30g droždí
- 500g hladké mouky
- 180ml mléka
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- Špetka soli
- 60g rozpuštěného másla
- 2ks vejce + 1 na potření
- moučkový cukr na posyp
Ingredience na náplň
- 450ml mléka
- 300g mletého máku
- 100g třtinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1-2 lžíce švestkových povidel
- 10-15 ks švestek
- skořicový cukr
Postup
- Do velké mísy prosejte mouku. Zahřejte mléko.
- Do mouky udělejte menší důlek, do kterého rozdrobte droždí. Přidejte 1 lžíci třtinového cukru a polovinu zahřátého mléka. Ze stran zahrňte moukou.
- Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Potrvá to cca půl hodiny.
- Poté přidejte zbývající mléko, cukr + vanilkový cukr, špetku soli, rozpuštěné máslo (nesmí být horké) a vejce.
- Vypracujte hladké těsto.
- Těsto dejte na moukou posypaný vál a rozdělte na dvě poloviny. Tyto dvě poloviny nechejte pod utěrkou kynout ještě 30 minut.
- Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mák a cukr. Promíchejte a nechte vařit asi 10 minut na mírném ohni.
- Průběžně míchejte, aby se nepřipálil mák. Stáhněte z ohně a nakonec přidejte povidla. Poté nechejte vychladnout.
- Švestky rozkrájejte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehejte vejce na potření závinu.
- Na pomoučněném vále vyválejte z bochánků tenké placky.
- Na každou placku pak rozložte makovou náplň a okraje nechejte bez náplně. Okraje pomažte rozšlehaným vajíčkem.
- Navrch ještě rozložte rozkrájené švestky a posypejte skořicovým cukrem.
- Zarolujte závin a konce založte dospod.
- Záviny přendejte na plech s pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30-40 minut kynout, aby byl výsledek o to nadýchanější.
- Troubu si předehřejte na 170°C. Záviny potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova cca 35-40 minut.
- Hotové záviny nechte vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a podávejte nakrájené.
Těsta můžeme kombinovat s množstvím různých nádivek. Můžeme kombinovat tvaroh z různých druhů ovoce – meruňkami, broskvemi, drobné ovoce, stejně tak ořechy.