Tento koláč má perfektně vyváženou sladkou chuť a je zajímavý tím, že obsahuje nejen švestky, ale také mix malin, ostružin a borůvek. Jedná se tak o nejlepší dezert, který je možné připravovat v létě z domácích surovin.
Ingredience
Těsto:
- ½ šálku ledové vody
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 1 a ¾ šálku + 2 polévkové lžíce mouky
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička soli
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 12 polévkové lžíce nesoleného másla (velmi studeného a nakrájeného na kostky)
Náplň:
- 6 vrchovatých šálků čerstvých bobulí (maliny, ostružiny, borůvky – volitelné)
- 6 malých švestek (vypeckovaných a nakrájených na plátky)
- ¼ šálku citronové šťávy
- ¾ šálku + 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- ¼ šálku tapioky
- 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 1 čajová lžička soli
- ¼ šálku medu
- 1 polévková lžíce citronové kůry
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku kvalitního ovocného džemu
- 1 velké vejce
Postup
Těsto:
- V misce smíchejte vodu a jablečný ocet. Vložte do lednice, dokud nebudete směs potřebovat.
- Ve velké míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl a cukr. Přidejte kostky studeného másla a zamíchejte.
- Pomalu přidávejte studenou vodu s octem a míchejte, dokud nevznikne vlhké těsto.
- Těsto opatrně přendejte na lehce pomoučený vál, vytvořte z něj kouli a zabalte jej do potravinové fólie. Nechte odpočívat 1 hodinu.
- 10 minut předtím, než budete těsto válcovat, jej vytáhněte z ledničky. Pokud byste s ním pracovali dříve, mohlo by popraskat.
- Těsto vyválejte do stran a umístěte ho do formy na pečení. Nalepte jej také po stranách formy a dno propíchejte vidličkou.
Náplň:
- Ovoce omyjte a vložte do velké mísy, společně s nakrájenými švestkami. Promíchejte s polovinou šálku cukru a citronovou šťávou.
- Tuto směs dejte do cedníku a ten položte na mísu. Nechte stát 3 hodiny – začne se uvolňovat šťáva. Ovoce můžete občas jemně promíchat.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Cedník s ovocem vyjměte a ovocnou šťávu, která vytekla, nalijte do pánve. Ovoce vysypte do misky a odložte ji stranou.
- Pomocí mlýnku rozdrťte tapioku na prášek. Do pánve s ovocnou šťávou vsypte tapioku, zbývající cukr, kukuřičný škrob, sůl, med a citronovou kůru. Intenzivně šlehejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Pánev vložte na sporák a zapněte jej na střední teplotu.
- Vařte, za stálého míchání, po dobu 5 minut, dokud směs nezačne houstnout. Následně sejměte z tepla a vmíchejte vanilku.
- Do pánve přidejte ovoce a jemně promíchejte.
- Těsto ve formě nakrájejte na tenké pásky a dno potřete džemem.
- Nalijte na těsto ovocnou směs a překryjte ji pásky ze stran – nejprve v jednom směru a poté v druhém tak, aby se překřížily a uzavřely koláč na povrchu.
- V malé misce rozšlehejte vejce s 1 lžící studené vody. Touto vaječnou směsí přetřete povrch koláče a posypte jej 2–3 lžícemi cukru.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut. Po této době snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30–40 minut.
- Před podáváním nechte koláč úplně vychladnout na chladícím roštu – asi 4 až 6 hodin.
Dostali jste chuť na vločky? Pak vyzkoušejte také další výborné recepty z ovesných vloček.