Nadýchaný švestkový koláč 

Nadýchaný švestkový koláč 

Tento koláč má perfektně vyváženou sladkou chuť a je zajímavý tím, že obsahuje nejen švestky, ale také mix malin, ostružin a borůvek. Jedná se tak o nejlepší dezert, který je možné připravovat v létě z domácích surovin.

Ingredience

Těsto: 

  • ½ šálku ledové vody
  • 1 čajová lžička jablečného octa
  • 1 a ¾ šálku + 2 polévkové lžíce mouky
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 12 polévkové lžíce nesoleného másla (velmi studeného a nakrájeného na kostky)

Náplň:

  • 6 vrchovatých šálků čerstvých bobulí (maliny, ostružiny, borůvky – volitelné)
  • 6 malých švestek (vypeckovaných a nakrájených na plátky)
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • ¾ šálku + 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • ¼ šálku tapioky
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička soli
  • ¼ šálku medu
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku kvalitního ovocného džemu 
  • 1 velké vejce

Postup

Těsto:

  • V misce smíchejte vodu a jablečný ocet. Vložte do lednice, dokud nebudete směs potřebovat. 
  • Ve velké míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, sůl a cukr. Přidejte kostky studeného másla a zamíchejte. 
  • Pomalu přidávejte studenou vodu s octem a míchejte, dokud nevznikne vlhké těsto. 
  • Těsto opatrně přendejte na lehce pomoučený vál, vytvořte z něj kouli a zabalte jej do potravinové fólie. Nechte odpočívat 1 hodinu. 
  • 10 minut předtím, než budete těsto válcovat, jej vytáhněte z ledničky. Pokud byste s ním pracovali dříve, mohlo by popraskat.
  • Těsto vyválejte do stran a umístěte ho do formy na pečení. Nalepte jej také po stranách formy a dno propíchejte vidličkou. 

Náplň: 

  • Ovoce omyjte a vložte do velké mísy, společně s nakrájenými švestkami. Promíchejte s polovinou šálku cukru a citronovou šťávou. 
  • Tuto směs dejte do cedníku a ten položte na mísu. Nechte stát 3 hodiny – začne se uvolňovat šťáva. Ovoce můžete občas jemně promíchat. 
  • Předehřejte troubu na 200 °C. 
  • Cedník s ovocem vyjměte a ovocnou šťávu, která vytekla, nalijte do pánve. Ovoce vysypte do misky a odložte ji stranou. 
  • Pomocí mlýnku rozdrťte tapioku na prášek. Do pánve s ovocnou šťávou vsypte tapioku, zbývající cukr, kukuřičný škrob, sůl, med a citronovou kůru. Intenzivně šlehejte, aby se všechny ingredience spojily. 
  • Pánev vložte na sporák a zapněte jej na střední teplotu.
  • Vařte, za stálého míchání, po dobu 5 minut, dokud směs nezačne houstnout. Následně sejměte z tepla a vmíchejte vanilku. 
  • Do pánve přidejte ovoce a jemně promíchejte. 
  • Těsto ve formě nakrájejte na tenké pásky a dno potřete džemem. 
  • Nalijte na těsto ovocnou směs a překryjte ji pásky ze stran – nejprve v jednom směru a poté v druhém tak, aby se překřížily a uzavřely koláč na povrchu. 
  • V malé misce rozšlehejte vejce s 1 lžící studené vody. Touto vaječnou směsí přetřete povrch koláče a posypte jej 2–3 lžícemi cukru. 
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 30 minut. Po této době snižte teplotu na 190 °C a pečte dalších 30–40 minut. 
  • Před podáváním nechte koláč úplně vychladnout na chladícím roštu – asi 4 až 6 hodin.

Nadýchaný koláč ze švestek ve skleněné zapékací míse.
zdroj: ofbatteranddough.com

Dostali jste chuť na vločky? Pak vyzkoušejte také další výborné recepty z ovesných vloček.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.