Jeden trochu slavnostnější recept. Tento styl je v dnešní době velmi oblíbený a moderní. Pokud pořádáte například oslavu narozenin, tak tento dort je ta správná volba.
Co budeme potřebovat
Na korpus
- 230 g másla (změklého)
- 300 g cukru krystal
- Lžíce vanilkového extraktu
- 60 g zakysané smetany
- 4 vejce
- 380 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Lžička soli
- 180 g podmáslí
Na krém
- 230 g tvarohu
- 340 g másla (změklého)
- 960 g moučkového cukru
- Lžíce vanilkového extraktu
- 70 ml smetany ke šlehání
- Špetka soli
- 500 g čerstvých jahod (nakrájených)
- Celé jahody (na ozdobu)
Postup
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů
- Dortovou formu (přibližně 20 centimetrů) si vymažeme nebo vysypeme (budeme dělat tři korpusy)
- Do mísy přidáme mouku, prášek do pečiva a sůl
- Ve vedlejší míse si ušleháme máslo s cukrem, do krémové konzistence
- Přidáme zakysanou smetanu a extrakt z vanilky
- Vše prošleháme, aby se ingredience spolu spojily
- Postupně za stálého míchání přidáváme vejce
- Opět mícháme, aby se těsto propojilo
- Přidáme kousek suchých přísad a polovinu podmáslí, znovu promícháme
- Přidáme další část suchých ingrediencí a zbytek podmáslí
- Nakonec dosypeme zbytek suchých přísad a vše spolu promícháme
- Těsto si rozdělíme pomocí váhy na tři stejné díly a postupně je upečeme
- Korpusy pečeme 15 – 20 minut
- Než koláče vyndáme z formy, necháme je na 10 minut odpočinout a až pak je přendáme na mřížku k vychladnutí
- Na krémovou polevu smícháme tvaroh se změklým máslem a cukrem
- Směs mícháme dokud nevznikne hladký krém
- Přidáme sůl, vanilku a smetanu a mixujeme
- Jednotlivé korpusy promazáváme velkým množstvím krému
- Na krém skládáme nakrájené kusy jahod
- Když je dort poskládaný dáme ho na 10 minut do lednice ztuhnout
- Poté jeho obvod potřeme velmi tenkou vrstvou krému
- Vršek můžeme ozdobit cukrářským pytlíkem s krémem a celými jahodami