Nakládaní neboli fermentace zeleniny je nejen skvělý způsob jejího uchování, ale také úžasný proces, kdy vlivem bakterií mléčného kvašení vznikají vitaminové bomby plné antioxidantů a probitik. Takro upravená zelenina je lépe stravitelná a pro naši imunitu je skutečným zázrakem.
Ingredience
- 3 středně velké řepy
- 1 a ½ lžíce soli
- 2 lžíce jablečného octa
- voda
- oblíbené bylinky – např. rozmarýn, tymián
- skleněná uzaviratelná sklenice o objemu 600 ml
Postup
- Řepy opravdu pečlivě omyjte a oloupejte. Jakékoliv nečistoty by mohly způsobit vznik plísně
- Nakrájejte na menší kousky a vložte do sklenice
- Přidejte nadrobno nasekané, oprané bylinky
- Zalijte octem
- Sůl rozpusťte v půl šálku vody a nalijte na řepu
- Zalijte studenou vodou tak aby všechny kousky zeleniny byly pod hladinou
- Nechte kvasit při pokojové teplotě 3-7 dní
- Poté přemístěte do lednice – chlad proces kvašení zastaví a zelenina vám takto vydrží i několik týdnů