Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa

Nakládaní neboli fermentace zeleniny je nejen skvělý způsob jejího uchování, ale také úžasný proces, kdy vlivem bakterií mléčného kvašení vznikají vitaminové bomby plné antioxidantů a probitik. Takro upravená zelenina je lépe stravitelná a pro naši imunitu je skutečným zázrakem.

Ingredience

  • 3 středně velké řepy
  • 1 a ½ lžíce soli
  • 2 lžíce jablečného octa
  • voda
  • oblíbené bylinky – např. rozmarýn, tymián
  • skleněná uzaviratelná sklenice o objemu 600 ml

Postup

  • Řepy opravdu pečlivě omyjte a oloupejte. Jakékoliv nečistoty by mohly způsobit vznik plísně
  • Nakrájejte na menší kousky a vložte do sklenice
  • Přidejte nadrobno nasekané, oprané bylinky
  • Zalijte octem
  • Sůl rozpusťte v půl šálku vody a nalijte na řepu
  • Zalijte studenou vodou tak aby všechny kousky zeleniny byly pod hladinou
  • Nechte kvasit při pokojové teplotě 3-7 dní
  • Poté přemístěte do lednice – chlad proces kvašení zastaví a zelenina vám takto vydrží i několik týdnů
Kousky řepy naložené ve sklenici
Zdroj: fermentingforfoodies.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.