Řepa chutná skvěle v různých kombinacích, ale jedna z těch nejlepších je s křenem! Připravte si tuto delikatesu, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Budete potřebovat
- 30-40 malých červených řep
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 3 šálky bílého octa
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 lžička celých bobulí černého pepře
- 1/2 lžičky chilli vloček (volitelně)
- čerstvý křen, nakrájený na plátky nebo nastrouhaný
Postup přípravy
- Červenou řepu uvařte v páře nebo pečte do měkka.
- Uvařenou řepu nechte mírně vychladnout a poté ji oloupejte.
- Řepu nakrájejte na tenké plátky nebo ji nastrouhejte nahrubo.
- Takto upravenou řepu vložte do nádoby, kterou můžete přes noc zavřít.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, cukr, ocet, sůl, kmín, fenykl, černý pepř a chilli vločky (volitelně).
- Tekutinu přiveďte k varu a přikryté nechte 15 minut vařit.
- Odstraňte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Tekutinu nalijte přes síto na řepu, zamíchejte a nechte 2-3 hodiny uležet.
- Připravte si zavařovací hrnec, sklenice, víčka a kroužky.
- Sklenice a víčka sterilizujte.
- Na dno každé sklenice položte několik plátků čerstvého křenu.
- Naplňte sklenice nakládanou řepou, zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnec.
- Zavařujte cca 20 minut při 85 stupních Celsia.
- Jakmile je hotovo, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
- Skladujte na tmavém a chladném místě.