Nakládané bílé fazole

Nakládané bílé fazole

Tlakové konzervování sušených fazolí je šetrný způsob, jak fazole připravit a uchovat.

Co budeme potřebovat

  1. 2,5 kg bílých fazolí
  2. Sůl na konzervování
  3. Voda

Postup

  1. Suché bílé fazole propláchneme a očistíme od nečistot
  2. Přendáme je do velkého hrnce a zalijeme je dostatečným množstvím vody, tak aby byly ponořené
  3. Fazole necháme ve vodě 12 hodin nebo přes noc namáčet
  4. Namočenou luštěninu poté propláchneme a vrátíme je zpět do hrnce s čistou vodou
  5. Vodu začneme vařit a vaříme jí po dobu asi 30 minut
  6. Zatímco se fazole vaří, připravíme si sklenice
  7. Sklenice i víčka umyjeme horkou vodou a necháme je okapat
  8. Do sklenic přidáme konzervační sůl, do každé z nich ½ lžičky
  9. Pomocí naběračky naplníme sklenice fazolemi
  10. Přidáme vodu, ve kterých jsme fazole vařili, ale neplníme až k hrdlu sklenice
  11. Fazole ve sklenici promícháme dřevěnou špachtlí, abychom se zbavili vzduchových bublin
  12. Sklenice pevně uzavřeme víčkem
  13. Umístíme je do tlakové nádoby
  14. Necháme mezi nimi trochu prostoru, aby se sklenice nedotýkaly
  15. Upravíme množství vody podle potřeby a dále pokračujeme dle návodu
  16. Zavařujeme po dobu 75-90 minut
  17. Když uplyne dostatek času, nádobu vypneme a necháme vychladnout
  18. Sklenice vyndáme, rozložíme a necháme vychladnout
  19. Takto je necháme 12-24 hodin
  20. Zkontrolujeme jejich těsnění, tím že zmáčkneme střed víčka, který by se neměl hýbat
  21. Označíme je a uložíme na chladné místo
Bílé, hnědé a žluté fazole zavařené ve slaném nálevu.
Zdroj: simplycanning.com
Komentáře
  1. Dobrý den, vyzkoušel jsem spoustu způsobů. Mám ale stále problém. Nepodařilo se mi nikdy docílit toho, aby zavařené fazolky byly krásně světle zelené. Tak jako od Bonduel. Poradíte? Jiří Macháček. Děkuji

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.