Jako alternativu klasického zelí můžete zvolit tolik oblíbené cuketové zelí, které po zavaření máte vždy po ruce. Dokonce jej můžete využít jako lůžko pod maso nebo do salátů.
Budete potřebovat
- cukety
- sůl
- cukr krystal
- ocet
- drcený kmín
Množství záleží na vaší chuti, raději méně ochucujte, přidat můžete kdykoliv.
Postup přípravy
- Jako první krok sterilizujte všechny potřebné sklenice k zavařování – i s víčky.
- Poté cukety oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
- K nastrouhané cuketě přidejte sůl, cukr, kmín a ocet – množství si upravte podle sebe.
- Takto připravenou směs nechte alespoň 20 minut stát – cuketa pustí potřebnou šťávu.
- Do připravených zavařovacích sklenic vložte cuketovou směs – cuketové zelí.
- Otřete okraje sklenic a zavíčkujte.
- Naskládejte sklenice do hrnce 1 centimetr od sebe a podlijte vodou.
- Zavařujte na 80 stupňů 20 minut.
- Po vytažení z hrnce sklenice překlopte víčkem dolů na utěrku a nechte vychladnout.
- Uskladněte ve vyhovujících podmínkách.
Inspirujte se také našimi recepty na zavařování rajčat na spoustu různých způsobů. Zamilujete si je!