Vynikající naložené kedlubny, které se hodí mít vždy při ruce! Můžete je použít do sendvičů či salátů nebo je konzumovat jen tak samotné.
INGREDIENCE
- 680 – 900 g kedluben (jedna velká nebo dvě malé)
- hrst listů řapíkatého celeru
- 500 ml jablečného octa
- 500 ml vody
- 1 lžička hořčičných semínek
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce hrubé soli
- 2,5 cm kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, rozpůlené
- 1/2 čajové lžičky drceného černého pepře
POSTUP
- Umyjte a osušte tři půllitrové zavařovací sklenice a víčka.
- Dejte stranou.
- Vyčistěte a ořízněte kedlubny a ujistěte se, že jste odstranili všechna místa, kde byly předtím připevněny malé stonky.
- Mandolínou nebo velmi ostrým nožem nakrájejte kedlubny na tenké tyčinky.
- Tyčinky rovnoměrně rozdělte do sklenic spolu s listy řapíkatého celeru, černým pepřem, zázvorem a česnekem.
- Smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a hořčičná semínka ve středním hrnci a přiveďte k varu.
- Jakmile se lák vyvaří, stáhněte ho z ohně a tekutinou opatrně zalijte kedlubny ve sklenicích.
- Na sklenice našroubujte víčka nechte je stát na pultu, dokud nevychladnou.
- Po vychladnutí dejte do lednice.
- Kedlubny budou připraveny ke konzumaci za 24 hodin a lze je skladovat v lednici až 2 měsíce.
Připravili jsme si pro vás i nejlepší recepty na vepřové se smetanou. Vyzkoušejte je všechny!