Nakládané kysané zelí

Nakládané kysané zelí

Takto zpracované zelí je stravitelnější než normální zelenina a jeho živiny jsou snáze asimilovány naším tělem. Navíc je nabité probiotiky, které jsou dobré pro náš zažívací systém a celkové zdraví.

Ingredience

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 4 šálky vody
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 čajová lžička kmínu (volitelné)
  • 8 – 10 sušených bobulí jalovce (volitelné)

Postup

  1. Zelí rozpulte.
  2. Zbavte ho silného jádra a konce stonků.
  3. Zelí pokrájejte na nudličky.
  4. Přendejte ho do čistých sklenic a posypte jej kmínem a plody jalovce.
  5. V misce míchejte vodu a sůl tak dlouho, dokud se sůl nerozpustí.
  6. Zelí a koření zalijte solným roztokem.
  7. Jemně zatlačte na zelí, abys se uvolnily vzduchové bubliny a ponořilo se do slaného nálevu.
  8. Sklenici zakryjte víkem.
  9. Sklenici položte na talíř, abyste zachytili přetečení, ke kterému může dojít, jakmile začne aktivní fermentace.
  10. Sklenici nechte 3 dny stát při pokojové teplotě.
  11. Během této doby alespoň jednou denně sundejte víčko a zkontrolujte, zda je zelí stále ponořeno ve slaném nálevu (v případě potřeby přidejte další slaný nálev).
  12. Měli byste vidět nahoře bublinky, což je známkou toho, že probíhá fermentace.
  13. Po 3 dnech by mělo mít zelí čistou, mírně kyselou vůni a chuť.
  14. Sklenici vložte do lednice (v této fázi již pod ni není třeba pokládat talíř).
  15. Počkejte alespoň dalších 5 dní, než se plně rozvine chuť kysaného zelí.
  16. Kysané zelí vydrží v lednici až 6 měsíců, nejlepší však je do 3 měsíců.
www.delicious.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.