Vlastnoručně nakládané papriky se zelím v sobě kombinují sladkou chuť paprik a ostrost kyselého zelí. Vyrobte si jednoduchou pochoutku, která na talíři skvěle vypadá a hodí se tak jako doplněk ke slavnostním pokrmům po celý rok.
INGREDIENCE
- 3 l krouhaného bílého zelí
- 3 lžičky soli
- 2 lžičky sušené celerové natě
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 90 ml octa
- 100 g krupicového cukru
- 3 kg menších paprik
Na nálev:
- 4 hrnky cukru
- 4 hrnky octa
- 2 hrnky vody
POSTUP
- Nakrouhané zelí dejte do velké mísy, osolte a zalijte vodou. Nechte cca 20 minut stát.
- Slijte přebytečnou vodu a přidejte sušenou celerovou nať, ocet, hořčičné semínko a cukr a vše důkladně promíchejte.
- Papriky důkladně omyjte kartáčkem a odřízněte stopku. Pečlivě vydlabejte semínka.
- Papriky plňte ochuceným zelím a skládejte do čistých zavařovacích sklenic.
- Na nálev svařte cukr s octem a vodou.
- Nálevem zalijte papriky ve sklenicích a ihned uzavřete víkem.
- Sterilujte sklenice po dobu 15 minut při 75°C, poté vytáhněte z vody a nechte vychladnout. Takto zavařené plněné papriky vám vydrží několik měsíců.