Fermentovaná zelenina patří nejen dle tradiční čínské medicíny mezi nejzdravější potraviny. Postup nakládání kvašeného zelí je přitom velice jednoduchý a zvládne ho i kuchař začátečník. Vyzkoušejte ladohnou kombinaci zelí s křenem, která patří mezi nejen české klasiky.
INGREDIENCE
- 1 kg červeného zelí
- 70 g čerstvého křenu
- 0,5 kg jablek
- 20 g soli
POSTUP
- Nakrouhejte červené zelí a vložte do velké mísy.
- Jablka zbavte jádřinců a nastrouhejte spolu s křenem a přidejte k zelí.
- Osolte a důkladně promíchejte.
- Nechte cca 30 min odležet, aby se uvolnila přebytečná tekutina.
- Zelí i s tekutinou napěchujte do sklenice a zatěžte pevným sáčkem naplněným vodou tak, aby bylo všechno zelí pod hladinou.
- Nechte 2 dny kvasit při pokojové teplotě, poté přesuňte do chladna, kde bude kvasit další 4-6 týdnů.